روغن پسته؛ یک روغن خوراکی بسیار کاربردی و فوق العاده

روغن پسته یک روغن مفید برای سلامتی

روغن پسته یک روغن خوراکی می باشد که نسبتاً کمتر شناخته شده است. این روغن عمدتاً برای ریختن بر روی انواع سالاد و در برخی دست پخت های فرانسوی که  huile de pistache نام دارد، مورد استفاده قرار می گیرد. این روغن یک روغن پرس سرد (سرد فشرده) می باشد که از مغز پسته تازه به دست می آید و دارای عطر و طعم بی نظیر پسته می باشد.

همچنین به دلیل مواد مغذی که این روغن ارائه می دهد، می توان از آن برای مراقبت کننده از پوست و یک نرم کننده مو نیز استفاده کرد. همانطور که را ادامه به آن خواهیم پرداخت، روغن پسته از ارزش غذایی قابل توجهی برخوردار است، زیرا نه تنها چربی های سالم (مانند امگا-9 و امگا-6) بلکه ویتامین E، کاروتنوئیدها و کلروفیل را نیز برای بدن انسان فراهم می آورد. 

روغن پسته یک روغن سالم و بی خطر 

پسته جزو یکی از محبوب ترین آجیل های دنیا است. این آجیل ابتدا بو داده شده و سپس با اضافه کردن کمی نمک به آن باعث مجلل و پر زرق و برق شدن آن می شود. پسته در واقع یک میوه شفت یا هسته دار است. نام زیستی این میوه Pistacia vera است و متعلق به هم خانواده بادام زمینی، Anacardiaceae (از جنس پسته) می باشد. مواد خوراکی این خانواده اغلب شامل یک ترکیب سمی و سوزش آور به نام اوروشیول (urushiol) هستند و هنگامی که با آن تماس برقرار شود باعث ایجاد زخم های دردناک می شود. با این حال، روش های مکانیکی مدرن چیدن پسته، کنترل کیفیت و فرآوری، روغن پسته را برای استفاده بی خطر ساخته است.

درخت پسته بومی آسیای مرکزی است. زیر رقم یا گونه های زیادی از پسته وجود دارد، اما تنها یکی از ارقام پسته رایج است که آن هم Pistacia vera (پسته اهلی) می باشد. دیگر گونه ها، ارقام وحشی یا همان بنه کوهی هستند. از ارقام پسته وحشی برای استخراج روغن استفاده نمی شود. این درخت به دلیل مقاومت در برابر خشکی و شوری در تاریخ مشهور شده است. بنه کوهی اكنون در ایران، ایالت کالیفرنیا آمریکا و بیشتر كشورهایی كه با اقیانوس مدیترانه هم مرز هستند مانند ایتالیا، اسپانیا، تونس و غیره رشد پیدا می کند.

 

دست پخت های فرانسوی

رنگ و عطر فوق العاده لذت بخش روغن پسته

روغن پسته پرس سرد به رنگ زرد مایل به سبز است. این رنگ سبز به نوعی ترکیبی از سبز زیتونی و سبز لیمویی است. این ترکیب رنگ حس لذت بخشی دارد. از نظر مشخصه عطر بسیار غنی از عطر پسته آجیلی است، بنابراین این روغن بوی بسیار بیشتری نسبت به آجیل بو داده شده دارد.

5 خواص سلامتی مهم روغن پسته به شرح زیر می باشد:

  • مواد مغذی: اول از همه، این روغن یک روغن خوراکی است. بدن انسان قادر می باشد تا بسیاری از مواد مغذی را از غذاهایی که با استفاده از روغن پسته به عنوان یکی از ترکیبات تشکیل دهنده آن تهیه می شوند، بدست آورد. بنابراین، روغن پسته به عنوان یک ماده نیروبخش و مقوی عمل می کند.
  • ضد التهاب: یک مطالعه نشان داده است که روغن پسته می تواند به کاهش التهاب در بدن انسان کمک کند. این یافته به این صورت بود که مصرف روغن پسته در کاهش التهاب ناشی از برخی مواد غذایی که باعث تشدید التهابات می شود، موثر بوده است. 
  • آنتی اکسیدان: وجود ویتامین E باعث می شود که این روغن نسبت به سایر روغن های خوراکی که فاقد این ویتامین هستند از لحاظ فاسد یا مانده بودن نسبتاً بی خطر باشد. این موضوع بر پایه این دلیل است که ویتامین E یک آنتی اکسیدان قدرتمند است. ترکیبات کاروتن و کلروفیل به قدرت آنتی اکسیدانی روغن نیز می افزایند.
  • تسکین درد: برای تسکین و کاهش دردهای خفیف مفید است.
  • ضد عفونی کننده: از ایجاد عفونت یا گند خونی بر روی زخم ها جلوگیری می کند.

 

 توجه: روغن پسته جزو دسته روغن های خوراکی متداول و رایج نیست و در نتیجه، علاقه مند بودن به  پژوهش و تحقیق درباره آن کم می باشد. مصرف روغن باید تاثیرات مفید و خواص بیشتری را به همراه داشته باشد که باید کشف و تأیید شوند.

 

خواص و  موارد استفاده از روغن پسته

3 استفاده به عنوان یک روغن خوشمزه و با کیفیت در آشپزی

روغن پسته یک روغن گران قیمت است. از این روغن در تعدادی از دستورالعمل های آشپزی فرانسوی استفاده می شود و می توانیم ایده هایی را در مورد نحوه استفاده از آن از فرانسوی ها یاد بگیریم. برخی از این ایده ها به شرح زیر می باشد:

  •  روغن  را با آب لیمو مخلوط کرده و روی سالاد بریزید. آشپزی فرانسوی از این روغن به عنوان چاشنی مخصوص سالاد استفاده می کند.
  •  محصولات نانوایی – در تهیه برخی از کلوچه ها از روغن پسته استفاده می شود تا حس سالم و خوب آجیل مانند را به آن ها اضافه کنند.
  •  استفاده از چند قطره روغن پسته در دستور العمل پخت مرغ می تواند طعم لذیذی به آن بخشد.

تهیه برخی از کلوچه ها از روغن پسته

تاثیر شگفت انگیز روغن پسته بر روی پوست و استفاده از آن به عنوان یک مراقبت کننده از پوست

حدود 10 قطره روغن پسته را با یک روغن مدیترانه ای دیگر، روغن زیتون (حدود 100 میلی لیتر)، به خوبی مخلوط کنید. حال می توان از این ترکیب به عنوان یک روغن ماساژ برای صورت و محل هایی از پوست که نیاز است، مانند آرنج، زانو و مچ پا استفاده کرد. مواد مغذی این روغن، پوست را از درون ترمیم می کند. کاروتنوئیدها از پوست در برابر آسیب تابش UV (فرابنفش) محافظت می کنند و پوست را کشیده و انعطاف پذیر نگه می دارند.

تاثیر شگفت انگیز روغن پسته بر روی پوست و استفاده از آن به عنوان یک مراقبت از پوست

روغن پسته با داشتن ویتامین E، یک آنتی اکسیدان قوی، به جوانی پوست کمک می کند. حقایق سلامتی موجود در روغن مانند اسید اولئیک به عنوان یک مرطوب کننده عمل می کنند و عملکرد لایه پوست را ترمیم می کنند. این مانع از بین رفتن رطوبت پوست از خود پوست می شود که عامل این است که بدن را رنگ پریده یا خشک و ضعیف جلوه دهد.

کاروتنوئیدها در تولید به موقع سلولهای جدید پوست و جایگزین کردن آن ها با سلول های قدیمی پوست مفید هستند، اما مقدار ترکیبات کاروتنوئیدی موجود در پسته نسبت به محصولات گوشتی مانند جگرها، بسیار کمتر است. بنابراین، ممکن است شما متوجه افزایش نیاز به لایه برداری نشوید.

داشتن موهایی شاداب و زیبا با استفاده از روغن پسته

این روغن حاوی برخی مواد مغذی مانند اسیدهای چرب امگا و ویتامین E می باشد که این مواد تغذیه مو را فراهم می آورد. روغن پسته امروزه به دلیل کاربرد آن در اصلاح و ترمیم مو، حتی در سالن های زیبایی و آرایشی رایج شده است.

به دلیل داشتن ویتامین E موجود در آن، برای حل مشکل گره خوردن موها بسیار مفید است. هنگامی که شما این روغن را بر روی موهای خیس که توسط شامپو شسته شده است بمالید، باعث می شود رطوبت مو حفظ شده و به پررنگ و براق بودن مو کمک می کند. روغن پسته استحکام را به ساقه مو می بخشد و می تواند موخوره را کاهش دهد.

برای حالت یا استایل دهی به مو، بعد از ماساژ موها با حدود 5 میلی لیتر روغن پسته، می توانید از یک صاف کننده مو استفاده کنید. این کار برای استایل دهی موها به مدل موی موج دار انجام می شود، که بسیار زیبا و فوق العاده است. همچنین می توان برای افزایش نتیجه نهایی این روغن را به سرم های رنگ مو اضافه کرد و مقداری روغن را برای مو فراهم کرد که ممکن است توسط رنگ ها پاک شوند.

توجه: روغن پسته دارای عطر آجیلی تندی است. بنابراین، توصیه می شود فقط از مقدار کمی روغن به عنوان سرم برای الیاف مو استفاده کنید. دلیل این امر این است که عمدتاً از این روغن به عنوان یک نرم کننده مو مورد استفاده قرار می گیرد.

داشتن موهایی شاداب و زیبا با استفاده از روغن پسته

 

بررسی دقیق اطلاعات تغذیه ای و دارویی روغن پسته

از 50 % وزن مغز پسته می توان روغن پسته تولید کرد. روغن پرس سرد عمدتاً از اسیدهای چرب تشکیل شده است که ترکیبات آن در جدول زیر ذکر شده است.

 

اسید چرب نماد کربنی درصد (%)
اسید اولئیک C 18:1 55.3
اسید لینولئیک  C 18:2 29.6
آلفا لینولنیک اسید C 18:3 0.51
پالمیتولئیک اسید C 16:1 1.31
پالمیتیک اسید C 16:0 12.2
اسید استئاریک  C 18:0 1.05

 

این ترکیب (روغن پسته) از پسته های به دست آمده از آرژانتین می باشد. اسیدهای چرب موجود در پسته هایی که در مناطق مختلف رشد می کنند، ممکن است تفاوت های جزئی داشته باشد، مثلاً پسته کالیفرنیا با پسته اسپانیا، اما این روغن مطابق با استانداردهای مدرن، یک روغن کاملاً سالم است. درصد عمده روغن های موجود در پسته، چربی های اشباع نشده هستند که باور بر این است که از چربی های اشباع شده برای قلب سالم تر هستند. هرچند چربی های اشباع شده نیز نقش بسیار مهمی در بدن ما دارند.

بررسی دقیق تر اسیدهای موجود 

اسید اولئیک (همچنین به آن امگا-9 نیز گفته می شود)، که بیشتر به دلیل خاصیت نرم کنندگی پوست (مرطوب کننده طبیعی) و نقش آن در کاهش خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر شناخته شده است، اکنون برای بسیاری از اهداف درمانی دیگر مورد مطالعه قرار گرفته است. اسید اولئیک باعث افزایش جذب مواد مغذی از طریق پوست می شود. بنابراین، استفاده از روغن پسته بر روی پوست باعث افزایش جذب ویتامین E و کاروتنوئیدها می شود. هنگامی که در بدن متابولیزه می شود، از اعصاب نیز محافظت می کند.

اسید لینولئیک (Linoleic acid)  (LA) (همچنین به عنوان امگا-6 نیز شناخته می شود) برای بدن نیز از اهمیت بیشتری برخوردار است زیرا ما نمی توانیم آن را به طور طبیعی ترکیب و یا به اصلاح سنتز کنیم. این اسید باید از طریق رژیم غذایی مصرف شود. افرادی که چربی کافی مصرف نمی کنند و یا جذب چربی ضعیفی ندارند، ممکن است از کمبود اسید لینولئیک رنج ببرند. علائم کمبود آن کاهش ایمنی بدن (فقط در کودکان) و درماتیت پوستی است. اسید لینولئیک همچنین یک پیش نیاز برای تولید یک گروه از ترکیبات در داخل بدن است که به آن ایکوزانوئیدها گفته می شود. این ترکیبات بسیاری از عملکردهای مهم مانند اتساع و تنگی عروق خونی را تنظیم می کنند.

مقدار مناسب اسید اولئیک (oleic) و لینولئیک (linoleic) باعث می شود این روغن برای تهیه نرم کننده پوست و مو مناسب باشد. با این حال، این روغن فاقد اسیدهای چرب امگا-3 است، که برای تعادل برخی از عوارض التهابی امگا 6 لازم است. یک روغن خوراکی باید نسبت خوبی از امگا 3 به امگا 6 را دارا باشد.

روغن پسته سرشار از ویتامین E

ویتامین E موجود در روغن پسته عمدتاً به صورت گاما-توکوفرول (gamma tocopherol) است که تنها یکی از 8 فرم ویتامین E است. تناسب نسبی توکوفرول ها در کل ویتامین E را می توانید در جدول زیر مشاهده کنید.

 

توکوفرول  مقدار ( به میکروگرم در هر گرم روغن پسته)
آلفا-توکوفرول 33
گاما-توکوفرول 804
دلتا-توکوفرول 60

 

این مقادیر مجموعاً تا حدود 900 میکروگرم بر گرم روغن می باشد. بنابراین، اگر روزانه 5 گرم روغن پسته مصرف کنیم، در نهایت ما 900*5= 4500 میکروگرم ویتامین E  مصرف کرده ایم. به صورت واحد میلی گرم، 4.5 میلی گرم ویتامین E در روز است که تقریباً یک سوم رژیم غذایی پیشنهادی (RDA) روزانه ویتامین E است (15 میلی گرم در روز). بنابراین، اکنون می توانیم میزان فراوانی مواد مغذی موجود در روغن پسته را بهتر درک کنیم. ویتامین موجود در این روغن به هر طریقی، چه با استفاده بر روی پوست و چه با خوردن سالاد جذب بدن می شود.

این روغن یکی از معدود روغن هایی است که ترکیباتی به نام کاروتنوئیدها را نیز تامین می کند. کاروتنوئیدها دسته ای از ترکیبات هستند که به برخی میوه هایی که ما مصرف می کنیم مانند پرتقال و هویج رنگی زرد تا قرمز و به گوجه فرنگی و فلفل رنگ قرمز می بخشد. بعضی از این کاروتنوئیدهای می توانند برای بدن به همان روش ویتامین A (استفاده از رتینول) مورد استفاده قرار گیرند که برای بازیابی سلول های پوست بسیار مفید است. برخی دیگر از روغن پسته به عنوان یک آنتی اکسیدان استفاده می کنند. 1 گرم روغن پسته حاوی حدوداً 50 میکروگرم کاروتنوئید می باشد.

نقش کاروتنوئیدها در میوه ها

شناخت نقش کلروفیل موجود در روغن پسته بر انسان

عاملی که این روغن را از نظر مواد مغذی متمایز می کند، کلروفیل می باشد که همان رنگدانه ای سبزی است که برگ ها از آن برای سنتز مواد غذایی استفاده می کنند و حیات را در این سیاره پایدار نگه می دارد. کلروفیل به شکل های مختلفی به وجود می آید و برای ما انسان ها یک ماده ضد التهابی قدرتمند است. همچنین باور بر این است که کلروفیل تولید گلبول های قرمز را تقویت می کند و بنابراین خون ما را قوی تر می کند. برخی از مزایای سلامتی سبزیجات برگی به دلیل وجود کلروفیل موجود در آن ها است. احتمالاً، دلیل رنگ سبز طلایی روغن پسته ناشی از همین کلروفیل می باشد.

نقش کلروفیل در گیاهان

عوارض جانبی و مشکلات سمیت (سمی بودن) مرتبط با روغن پسته

روغن پسته وقتی که مراقبت شود تا ترکیب اوروشیول (urushiol) از قسمت های دیگر درخت وارد آن نشود، یک روغن کاملاً بی خطر است. هیچ مسمومیتی در برگه اطلاعات ایمنی این مواد گزارش نشده است. با این حال، از آنجا که روغن پسته حاوی برخی ترکیبات معطر است، قبل از استفاده از آن بر روی ناحیه مورد نظر پوست، باید آزمایش حساسیت یا آلرژی را انجام دهید.

نحوه خرید و نگهداری روغن پسته

شما می توانید برای خرید روغن پسته با کیفیت و درجه یک بر روی روغن پسته (روشن کننده و نرم کننده پوست و مو) کلیک کنید و یا به وب سایت فروشگاه مراجعه کنید. پس وقت رو تلف نکنید و همین الان این روغن را سفارش دهید تا از خواص بی نظیر آن بهره مند شوید.

بیشتر تولیدات پسته از ایالات متحده آمریکا و ایران حاصل می شود. به دست آوردن روغن فشرده سرد پسته یا روغن پرس سرد پسته کار مشکلی است. این روغن می تواند تا دمای حدود 25 درجه سانتیگراد را تحمل کند اما بالاتر از آن ممکن است به کیفیت روغن آسیب برساند. ماندگاری این روغن معمولاً فقط 6 ماه است اما در آب و هوای سردتر ممکن است کمی این ماندگاری افزایش یابد.

خرید روغن پسته

 

مشاهده تمامی محصولات فروشگاه

منبع: OilHealthBenefits

درباره‌ی مهندس مظهری

مهندس مظهری

حتما ببینید

طرز تهیه 10 شیرینی پسته ای خوشمزه و مجلسی برای نوروز

طرز تهیه 10 شیرینی پسته ای خوشمزه و مجلسی برای نوروز

نوروزتان را با شیرینی پسته ای خانگی آغاز کنید! عید نوروز همیشه برای همگان سرشار …

یک نظر

  1. Avatar

    روغن پسته واقعا معجزه است.بنده خودم فشار خون بالا دارم و هر روغنی بهم نمیسازه، با روغن پسته که تخم مرغ درست میکنم انگار نه انگار!
    عالیه. به همه توصیه میکنم حداقل یک بار روغن پسته را امتحان کنید و از این مزیت های بی کران آن بهرمند بشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *