
آیا شما با طب سنتی آشنا هستید؟ میدانید که مصرف داروهای شیمیایی برای درمان انواع بیماریها چه عوارضی را به دنبال دارد؟ به همین دلیل است که از دیرباز طب سنتی و درمان به کمک گیاهان دارویی موردتوجه قرارگرفته است. در این مقاله از مجله کشاورزی پسته رفسنجان قصد داریم در ارتباط با یکی از این دانههای دارویی که خواص بسیاری برای سلامتی بدن به همراه دارد بحث نماییم. با کمک خواص پسته در طب سنتی، میتوان بسیاری از بیماریها را درمان نمود. با ما همراه باشید تا در ارتباط با فواید این دانه خوشمزه و مقوی بیشتر بدانید.
طبیعت پسته در طب سنتی
در طب سنتی ایرانی مفهومی به نام طبع یا طبیعت وجود دارد که تمامی افراد برای انواع مختلف خوراکیها آن را به کار میبرند. از این دیدگاه استفاده از مواد غذایی و گیاهان دارویی ضمن بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن، به مبارزه با عوامل بیماریزا کمک میکند.
از طبع مغز پسته در طب سنتی بهعنوان گرم و خشک یادشده است. هر چه از مرکز دانه پسته که همان مغز است، دور میشویم این طبع رو به سردی میرود؛ بنابراین پوست تازه پسته ازنظر طب سنتی طبعی سرد دارد. طبع گرم مغز پسته موجب میشود که این دانه خوشمزه به جلوگیری و درمان بسیاری از مشکلات سلامتی بپردازد.
از طرفی نیز به افرادی که مزاج گرم دارند توصیه میشود در خوردن پسته زیادهروی نکنند. این افراد میتوانند در کنار پسته از مصلح آن استفاده کنند.
مصلح پسته
همانطور که گفتیم پسته طبعی گرم و خشک دارد؛ بنابراین لازم است که افراد گرممزاج در خوردن آن زیادهروی نکنند و یا به همراه آن از مصلح پسته استفاده کنند. مصلح پسته باید طبعی سرد داشته باشد. ازجمله این مواد میتوان به انار ترش، آلو، سرکه و … اشاره نمود.
در صورت زیادهروی در خوردن پسته و عدم استفاده از مصلح در افراد گرممزاج، ممکن است عوارضی آنها را تهدید کند. ازجمله این عوارض میتوان به کهیر زدن و قرمز شدن پوست اشاره نمود.
خواص پسته تازه در طب سنتی
پسته در طب سنتی ایرانی جایگاه خاصی دارد و از خواص آن بسیار یاد میشود. از سلامت قلب و بهبود عملکرد مغز گرفته تا رفع بوی بد دهان همگی از فواید خوردن پسته هستند. در ادامه به مهمترین این خواص پرداختهایم.
پسته مناسب برای درمان کرونا
یکی از مشکلاتی که افراد در اثر بیماری کرونا با آن مواجه میشوند، تب و اختلالات تنفسی است. بر اساس منابع طب سنتی برخی از گیاهان دارویی موجب تسکین این دو عارضه در بیماران کرونایی خواهند شد که پسته یکی از این خوراکیها میباشد. این دانه مقوی حاوی آنتیاکسیدانهای است که خاصیت ضد میکروبی دارند.
برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری نیازمند سیستم ایمنی قوی میباشید که آنتیاکسیدانها و ویتامینهایی ازجمله B6، در ایجاد آن نقش مؤثری را ایفا میکنند.
پسته راهکاری مناسب برای درمان آلزایمر
آلزایمر یک بیماری پیشرونده مغز و اعصاب و یکی از دلایل اصلی زوال عقل است. این بیماری ممکن است بر اساس عوامل متعددی، افراد را مبتلا کند. همانطور که گفته شد انواع داروهای گیاهی و خوراکیها برای انواع مختلفی از بیماریها و مشکلات سلامتی در طب سنتی بهکاربرده میشوند؛ بنابراین انتظار میرود که این طب برای آلزایمر نیز درمانی داشته باشد.
ازجمله دلایل بیماری آلزایمر در طب سنتی میتوان به مشکلات مزاجی، سردی و نم یا سردی و خشکی در مغز اشاره نمود. پسته که طبعی گرم و خشک دارد، یکی از خوراکیهایی است که برای تقویت حافظه، پیشگیری از زوال عقل و آلزایمر توصیه میشود.
در رژیم لاغری پسته بخورید
رژیم غذایی پرچرب و شیرین همزمان با بیتحرکی ازجمله عوامل اصلی چاقی به شمار میروند. طب سنتی ایرانی عمدتاً برای درمان مشکلات سلامتی بر رعایت رژیم غذایی و مصرف گیاهان دارویی توصیه میکند.
البته این موضوع در پزشکی مدرن نیز جایگاه خاصی برای رژیم لاغری دارد. وجود پروتئین و فیبر فراوان در پسته به افزایش مدتزمان سیری کمک میکند. همین امر اشتهای شما را کم کرده و بهمرورزمان موجب لاغری شما میشود. البته به یاد داشته باشید که زیادهروی در خورد پسته نیز میتواند چاقی و اضافهوزن را در پی داشته باشد.
همچنین مصرف غذاهای چرب ممکن است باعث تضعیف معده شود. به نظر میرسد که روغن پسته، گردو و یا زیتون ضرر کمتری داشته باشند.
پسته و تقویت قوای جنسی
خواص پسته هم در طب سنتی و هم در طب مدرن، متوجه مردان و افزایش میل جنسی در آنها خواهد بود. تحقیقات و مشاهدات نشان میدهند که وقتی مردان به مدت سه هفته، روزانه 100 گرم مغز پسته بخورند، عملکرد نعوظ و جریان خون آلت تناسلی آنها بهبود مییابد. دلیل آن نیز وجود آرژنین و همچنین افزایش اکسید نیتریک است.
دیگر خواص پسته در طب سنتی
به علت وجود مواد مغذی و معدنی فراوان در پسته و طبیعت گرم و خشک آن، این دانه کاربرد فراوانی در درمان انواع بیماریها و مشکلات دارد. همیشه توصیه بر این است که افراد مقدار کافی پسته در برنامه غذایی خود قرار دهند.
پسته حاوی مقدار زیادی پروتئین گیاهی، مواد نشاستهای، فیبر و مواد معدنی نظیر پتاسیم و منیزیم است. به علت داشتن آهن خونساز است و به افراد مبتلابه کمخونی و زنان باردار پیشنهاد میشود.
تقویت مغز و ذهن، باز کردن مجاری کبد، آرامش قلب و اعصاب، تقویت معده، تسکین سرفه، درمان اسهال معمولی و اسهال خونی ازجمله خواص پسته در طب سنتی میباشد.
فواید پوست تازه پسته در طب سنتی
پوست تازه پسته نیز در طب سنتی خواص فوقالعادهای به همراه دارد و یک ماده دورریختنی نیست. ازجمله این خواص میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- رفع بوی بددهان
- التیام زخمهای داخل دهان
- استحکام لثهها
- رفع حالت دلآشوبی و استفراغ
- رفع سکسکه
- آرامبخش و تسکیندهنده معده
- ضد اسهال
- درمان بواسیر
روغن پسته ازنظر طب سنتی خاصیتی دارد؟
روغن پسته همانند دانههای خام آن فواید و خواص بینظیری دارد.
این روغن اسیدهای چرب مضر ندارد و حاوی امگا 3 و امگا 6 است. مقدار زیادی آنتیاکسیدان و ویتامین C در آن وجود دارد. ویتامین E موجود در آن نیز بهعنوان یک آبرسان عمل میکند.
تمام موارد گفتهشده موجب درمان مشکلات سلامتی میشوند. این روغن هم مصرف خوراکی دارد و هم بهصورت موضعی مصرف میشود. خواص روغن پسته در طب سنتی عبارتاند از:
- بهبود عملکرد قلب
- کاهش کلسترول بد خون
- تقویت حافظه
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- تسکین درد بدن
- کاهش وزن
- جلوگیری و رفع آفتابسوختگی پوست
- رفع چینوچروک پوستی
- پاککننده آرایش
- رفع موخوره و ترمیم موهای آسیبدیده
- رطوبت رسانی به پوست سر و کاهش التهاب
- درخشندگی مو
- مراقبت از ناخن
- درمان جای زخم
از خواص پسته کوهی در طب سنتی چه میدانید؟
پسته کوهی که شاید برخی افراد آن را به نام بنه بشناسند، نوعی پسته مخصوص است که طبعی گرم و خشک دارد. این دانه ریز و مقوی، خواص بسیار زیادی ازنظر طب سنتی دارد.
درمان خانگی فوقالعادهای برای کمخونی است. اثرات ضد میکروبی داشته و به دلیل طبیعتی که دارد، طبع بدن را متعادل خواهد ساخت. در ادامه فهرستی از مهمترین خواص بنه یا پسته کوهی را در طب سنتی آوردهایم. برای بهره بردن از این خواص میتوانید خود در خانه اقدام به روغن گیری پسته کوهی یا بنه کنید.
- رفع سردی مزاج
- مسکن درد کمر، درد پشت و قولنج
- کمک به درمان اسهال ساده
- درمان ورمها و زخمهای سخت
- تقویت قوای جنسی
- معالجه ترک لب
- پیشگیری از شبکوری
- از بین بردن لکههای پوستی
- درمان تکرر ادرار
- تقویت دستگاه گوارش
- درمان نرمی استخوان
آیا خوردن پسته در طب سنتی ضرر هم دارد؟
مصرف بیشازحد هر ماده غذایی هرچند بسیار مقوی، میتواند مضر باشد. پسته نیز از این خاصیت مستثنا نیست. علاوه بر آن پسته یک خوراکی خوشمزه است که متأسفانه برخی افراد و کودکان به آن آلرژی دارند؛ بنابراین لازم است که از خوردن آن پرهیز نمایند. خوردن زیاد پسته عوارضی را به همراه دارد که ازجمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- افزایش وزن
- گرفتگی معده
- نفخ
- درد شکم
- سندروم روده تحریکپذیر
- بالا رفتن فشارخون
- مشکلات کلیوی
- افزایش سطح منگنز
سخن پایانی
خواص پسته در طب سنتی اثباتشده است و ازجمله آنها میتوان به بهبود سلامت قلب، کنترل وزن، کمک به سلامت چشم، کمک به سلامت جنسی مردان و … اشاره نمود. تمامی این فواید به دلیل وجود مواد مغذی، معدنی و ویتامینهای موجود در پسته میباشد که برای سلامتی بدن بسیار مفید هستند. درصورتیکه قصد دارید این دانه مقوی را در برنامه غذایی خود قرار دهید، توصیه میکنیم از پسته خام استفاده نمایید. مصرف پسته شور شده امکان افزایش فشارخون شما را به همراه دارد. انواع مختلف پسته را با طعمها و ارقام متفاوت میتوانید در سایت پسته رفسنجان با کیفیتی فوقالعاده تهیه نمایید.