آیا درختان همیشه سبز نیاز به هرس دارند؟ اکثر درختان همیشه سبز دارای یک شاخه مرکزی قوی هستند که به هرس نیاز دارند. برای هرس درختان همیشه سبز که میوه تولید میکنند، هدف، حفظ سلامتی گیاه و تولید میوه مرغوب است. همچنین این درختان نیاز به توجه بیشتری دارند تا ساختار زیبا و یکپارچه خود را حفظ کنند.
هرس در مورد برخی از درختان همیشه سبز مانند زیتون برحسب اینکه زیتون به چهمنظوری مصرف میشود، زمان آن متفاوت است. اما درختان ازگیل معمولا در زمستان نیاز به هرس دارند. برای اینکه بدانید چگونه این درختان و دیگر درختان مانند موز، ازگیل و خرما را هرس کنید، این مقاله را مطالعه بفرمایید.
چرا هرس درختان همیشه سبز مهم است؟
هرس درختان همیشه سبز به دلایل مختلفی مهم هستند که عبارتند از:
- هرس میتواند به کنترل اندازه یک درخت همیشه سبز و رشد مستقیم آن کمک کند.
- به حفظ سلامت و ظاهر درخت کمک میکند.
- هرس شاخههای شکسته، بیمار، مرده یا در حال مرگ درختان همیشه سبز، ایمنی درختان را افزایش میدهد.
در ادامه این مقاله به نحوه و زمان هرس تعدادی از درختان همیشه سبز، که شامل موز، ازگیل، زیتون، خرما و مرکبات میشوند، میپردازیم. همراه ما باشید.
هرس درخت موز
درختان موز جزو درختان همیشه سبز هستند که در محیطهای گرمسیر رشد میکنند. هرس کردن درخت موز منجر به تولید میوههای باکیفیت میشود. برخی افراد از این درخت به عنوان درخت زینتی استفاده میکنند که هرس کردن این درخت برای داشتن برگهای سالم برای آنها ضروری است.
چه زمانی درخت موز خود را هرس کنید؟
درخت موز در هر فصل باید بررسی شود. بسته به آسیب درخت، باید بدانید چه زمانی برگها را هرس کنید.
درخت موز به دلایل مختلفی هرس میشوند که عبارتند از یخبندان، آفات و کمآبی. بسته به اینکه به چه منظور هرس انجام میشود، زمان آن متفاوت است.
کم آبی: برگهای قهوهای، پژمرده، خشک و مرده را در طول تابستان هرس کنید تا درخت موز شاداب بماند. در مناطق پرباران نیازی به دادن آب اضافی به درخت نخواهید داشت. در مناطق خشک، حتما درخت را تا زمانی که خاک مرطوب شود آبیاری کنید.
آفات: اگر برگهای درخت موز سوراخ دارند، ممکن است تحت تأثیر آفات قرار گرفته باشند. معمولا در فصل بهار و تابستان این اتفاق میافتد. در این صورت، لازم است که درخت را در بهار هرس کنید.
یخبندان: در روی درخت موز در اثر یخزدگی، برگهای پژمرده و در نهایت قهوهای ظاهر میشوند. یکی از راههای رایج برای جلوگیری از آسیب ناشی از یخبندان، کندن و جابجایی گیاه است. با این حال، اگر این روش آسان نیست، می توانید ساقه را تا حدود 30 سانتیمتر از زمین، بعد از زمستان هرس کنید. سپس روی ساقه را با پلاستیک بپوشانید تا از عوامل مختلف در امان بماند.
نحوه هرس درخت موز
هرس درختان همیشه سبز موز، بسیار آسان است. برای هرس صحیح درخت موز باید چند مرحله ساده را دنبال کنید.
- فقط برگهای مرده و قهوهای رنگ را قطع کنید و ساقه یا تنه آن را هرس نکنید. از بیرونیترین لایه برگ شروع کنید و به سمت داخل بروید. اگر میخواهید به دلیل آسیب، ساقه را تا انتهای تنه هرس کنید، باید توجه داشته باشید که این امر احتمالاً روی قابلیت گلدهی تأثیر میگذارد.
- ساقه را با یک چاقوی تمیز و تیز حدود نصف تا 1 اینچ از تنه ببرید. هرس منظم به گیاه موز شما اجازه میدهد تا سرسبز به نظر برسد. قبل از اینکه ساقه را هرس کنید، مطمئن شوید که، تا برداشتن میوه و گلدهی گیاهتان صبر کردهاید.
- پاجوشهایی که دور از گیاه اصلی موز جوانه زده است را قطع کنید، زیرا تمایل به بزرگ شدن و پخش شدن دارند. پیشنهاد میشود حداقل یک پاجوش اصلی برای درخت موز باقی بگذارید و بقیه را حذف کنید.
نکات هرس درخت موز
هنگام هرس درخت موز باید به یکسری نکات توجه داشته باشید:
- تمام شاخههای اضافی باید حذف شوند. فقط یک ساقه اصلی که میوه میدهد را نگهدارید چونکه این کار به هدایت تمام انرژی گیاه به تولید میوه کمک میکند.
- هنگامی که ساقه اصلی 6-8 ماهه شد، اجازه دهید یک پاجوش، به عنوان یک ساقه جایگزین برای فصل بعد رشد کند.
- وقتی میوه برداشت شد، ساقهای که میوه داده است را تا 30 اینچ از سطح زمین برش دهید.
- ساقه را میتوان به قطعات کوچک برش داد و به عنوان مالچ استفاده کرد.
هرس درخت ازگیل
درخت ازگیل از نظر زیبایی و فرم درخت به عنوان درختی همیشه سبز و زینتی کاشته میشود. به دلیل کم توقعی و رشد کم سالیانه، درخت ازگیل هرس قابل توجهی ندارد. حتی از نظر سنتی بر این عقیده هستند که هرس درخت ازگیل موجب وارد آمدن خسارت به آن خواهد شد.
اما چون پس از چند سال شاخهها زیاد و سنگین میشوند و درهم فرو میروند، پس از فرم گرفتن درخت، هر 3 یا 4 سال یکبار نسبت به قطع شاخههای مریض و اضافی اقدام میکنند.
زمان هرس درخت ازگیل
هرس درخت ازگیل باید در اواخر زمستان تا اوایل بهار زمانی که درخت از خواب خارج میشود، انجام شود. هرس زیاد در سالهای اولیه باعث تاخیر در برداشت میوه درخت ازگیل میشود.
اگر برای کنترل اندازه درخت هرس میکنید، در اواخر زمستان، این کار را هر سه تا پنج سال یکبار انجام دهید.
چگونه درخت ازگیل را هرس کنیم؟
درخت ازگیل در جوانی به منظور فرم و شکل درخت هرس میشود، تا اطمینان حاصل شود که به شکل باز و آسانی رشد میکند. همچنین باعث میشود برداشت میوه راحتتر باشد و شاخههای درخت تا حد امکان قوی و سالم بمانند.
زمستان سال اول: شاخه مرکزی در درخت ازگیل، به دو سوم رشد تابستانه سال قبل کاهش مییابد. محل قطع درست در بالای یک جوانه قوی رو به بیرون خواهد بود. شاخههای جانبی بدجا و ضعیف چنان قطع میگردند که 3 جوانه از آنها باقی بماند.
زمستان سال دوم: رشد سال قبل شاخه مرکزی، به نصف یا دو سوم کاهش مییابد. درباره شاخههای جانبی بدجا و ضعیف نیز مانند سال قبل عمل میشود.
نکات هرس درخت ازگیل
در اینجا چند نکته در مورد هرس درختان همیشه سبز ازگیل وجود دارد:
- در اولین سالهای رشد درخت ازگیل، ساختار خوبی برای درخت ایجاد کنید، به طوریکه 4 شاخه اول آن در ارتفاع حدود 1.25 متری قرار بگیرد.
- تمام پاجوشها و شاخههای پایینی را جدا کنید تا تنه درخت مشخص باشد.
- در سالهای بعد، هرس درختان ازگیل فقط مستلزم حذف شاخههای مرده، آسیب دیده، بیمار یا متقاطع است.
- از هرس در روزهای بارانی خودداری کنید، زیرا این امر میتواند درخت شما را مستعد مشکلات قارچی کند.
- همیشه برشهای زاویهدار ایجاد کنید تا آب به راحتی تخلیه شود، بنابراین از پوسیدگی جلوگیری شود.
- به شاخههای درخت به عنوان داربستی برای نگه داشتن برگها و میوهها فکر کنید. اگر داربست خیلی ضعیف باشد، به ویژه در شرایط مرطوب یا باد میتواند به راحتی بشکند.
تا اینجا شما نحوه هرس درختان همیشه سبز موز و ازگیل را آموختید، بنابراین، برای آشنایی با هرس درختان زیتون، خرما و مرکبات، میتوانید به ادامه مقاله مراجعه کنید.
هرس درخت زیتون
خاصیت ذاتی درخت زیتون برگشت به فرم و قامت طبیعی خود بعد از هر هرس است، که برحسب واریته اگر بلند یا خمیده یا راست قامت است، به همان شکل بر میگردد.
هرس برای برداشت حداکثر محصول و در ضمن جلوگیری از سالآوری لازم است. درخت زیتون، سه مرحله نونهالی، جوانی و پیری را پشت سر میگذارد. در مرحله جوانی هرس بسیار کم و در حد هرس فرم انجام میشود. در مرحله جوانی و بلوغ که میوهدهی و رشد رویشی در آن زیاد است هرس ملایم، همچنین در دوران پیری به منظور جوان کردن آن، هرس جوانسازی باید انجام گردد.
چه زمانی درخت زیتون را هرس کنیم؟
زمان هرس برحسب اینکه زیتون کنسروی یا روغنی باشد، متفاوت است. هرس درختان زیتون روغنی در ماههای آبان و آذر و زیتونهای کنسروی دیرتر و در آخر زمستان انجام میشود.
نظر به اینکه حجم تاج درخت، حفاظی در برابر سرماست، در مناطقی که خطر سرمازدگی وجود دارد باید در ماههای زمستان از هرس اجتناب کرد. بدیهی است که، با در جریان افتادن شیره گیاهی به علت ترمیم نشدن زخمها، هرس در اوایل فصل رشد نیز نباید صورت گیرد.
نحوه هرس درخت زیتون
هدف از هرس درختان زیتون، ایجاد چهارچوبی است که بتواند اندامهای رویشی (شاخه، برگ و میوه) را به راحتی نگهدارد. انتخاب صحیح و مناسب نوع هرس فرم، دوره غیرباردهی زیتون را کاهش میدهد. به طور کلی دو شکل تربیت یک شاخهای و چند شاخهای برای آن در نظر میگیرند.
فرمهای یک شاخهای برای باغهایی که تعداد درخت در هکتار آن بالاتر از 150 اصله است، صورت میگیرد. در صورتی که تعداد درخت در هکتار کمتر از 150 اصله باشد، فرم چندشاخهای توصیه میگردد، زیرا نفوذ نور به درخت زیتون در تولید میزان روغن دانهها و درشت شدن آنها، تاثیر بسزایی دارد.
هرس در زیتون علاوه بر ایجاد تعادل بین رشد رویشی و زایشی باید تا آنجایی که امکان دارد دوره غیربارده گیاه را کاهش داده و دوره باردهی را طولانیتر سازد. برای رسیدن به این منظور، در نظر گرفتن محصول سال قبل و میزان سبزینه و شاخ و برگ درخت در میزان محصول نقش مهمی دارد.
هرس درخت خرما
هرس درختان همیشه سبز خرما، بخش جدایی ناپذیر حفظ سلامت درختان است. بنابراین یادگیری بهترین روش هرس نخل خرما یکی از عوامل بسیار تاثیرگذار در محصولدهی آن میباشد.
بیشتر اوقات هرس کردن درخت خرما میتواند منجر به آسیب آن گردد. بنابراین اگر زمان هرس درخت نخلتان فرارسید، با احتیاط و با استفاده از روش درست هرس را انجام دهید.
بهترین زمان برای هرس درخت خرما چه موقع است؟
زمان مناسب در هرس بسیار مهم است، زیرا درخت خرما میوه میدهد، بنابراین هر چه بیشتر صبر کنید، برگها سنگینتر میشوند. اکثر کارشناسان معتقدند که بهتر است درخت خرما را، در اواخر بهار یا اوایل تابستان (از اواخر اردیبهشت تا اوایل تیر) هرس کنید.
نحوه هرس درخت خرما
- قسمت بیرونی ساقه را اول ببرید که باعث ریزش برگ آن شود. این برش باید بالای خوشهها باشد.
- برش دوم برای حذف دمبرگها و خوشهها خواهد بود. مراقب باشید زیرا آنها بسیار نوک تیز هستند.
- شاخههای مرده، در هر برش باید یک دوم تا 1 اینچ از تنه فاصله داشته باشند و از بریدن برگهای با کمتر از 60 درصد زردی، خودداری شود.
- به عنوان یک قانون خوب، شاخههای آویزان زیری را در موقعیت ساعت 9 و 3 هرس کنید. هرس را به صورت تمیز و مستقیم انجام دهید، تا درخت سریعتر بهبود یابد.
- هنگامی که برگها را از تنه جدا کردید، باید بتوانید دمبرگهای شل را نیز از درخت جدا کنید. اگر به راحتی آزاد نمیشوند، آنها را روی درخت بگذارید.
به چه نکاتی هنگام هرس درخت خرما توجه کنیم؟
- هنگام هرس شاخههای بزرگ از کمربند ایمنی که به تنه وصل میشود، استفاده کنید.
- از نردبانهای سطلی برای درختان بلند استفاده کنید، نه از نردبانهای معمولی، زیرا تکیه دادن نردبان به درخت، میتواند باعث آسیب دائمی به تنه درخت شود.
- حتماً از پیراهن آستین بلند، دستکش و کلاه ایمنی برای انجام هرس، استفاده کنید.
هرس درختان مرکبات
هرس بخش مهمی از رشد و سلامت درختان همیشه سبز مرکبات است. پیروی از روشهای دقیق هرس، رشد و شکوفایی درخت را ممکن میکند.
درختان مرکبات نسبت به سایر درختان میوه به هرس کمتری احتیاج دارند. از طرف دیگر با انجام هرس شدید طی چندین سال میتوان اثر پاکوتاهی را در آنها مشاهده نمود. در چارچوب داشتن یک مدیریت خوب در باغ، انتخاب و انجام هرس، نوعی عملیات مدیریتی محسوب شده که سطح تولید و اندازه میوه را بهبود میبخشد. بنابراین انجام هرس ضروری و مفید است.
چه زمانی درختان مرکبات را هرس میکنند؟
در مناطق گرمسیر، در زمستان تا اوایل بهار هرس کنید. زیرا درخت مقداری از شاخ و برگ خود را برای محافظت در برابر سرما حفظ میکند، همچنین به جوانهها آسیب نمیرساند.
در مناطق سردسیر، در اواسط تا اواخر بهار هرس کنید. زیرا درخت به تمام شاخ و برگ خود، حتی شاخههای مرده، نیاز دارد تا آسیب یخبندان را تحمل کند.
نحوه هرس درختان مرکبات
حذف 20 درصد از کل سایبان: هرس بیش از حد درخت میتواند توانایی میوهدهی آن را فلج کند. بهترین مکانهای باردهی مرکبات در بیرونیترین قسمت شاخهها قرار دارند. اگر بیش از 20 درصد از آنها را هرس کنید، شاخههای اصلی میوه را میبرید.
هرس شاخههای بلند و پرانشعاب: شاخههایی را هرس کنید، که به شکلی نامناسب یا واضح از سایبان بیرون زدهاند، یا شاخههایی که مسیر را مسدود میکنند. در بالای درخت، شاخههای پشتی را که به شکل U خم میشوند، کوتاه کنید.
حذف شاخههای کم ارتفاع پایینی: شاخههای کم ارتفاع پایینی درخت به راحتی میپوسند، یا به مکان مناسبی برای آفات تبدیل میشوند. همچنین این شاخهها از حرکت هوا در اطراف تنه جلوگیری میکنند، که میتوانند باعث ایجاد بیماری شوند. شاخه های پایینی را تا حدی هرس کنید که حداقل 0.91 متر از زمین فاصله داشته باشند.
بریدن ساقههای متورم: زنبورهای بالغ روی ساقههای جدید درختان مرکبات تخم میگذارند. در اثر رشد لاروها، روی ساقهها گال تشکیل میشود که باید هر چه سریعتر این ساقهها را هرس کنید.
هرس چوبهای خشک و آسیب دیده: شاخههای شکسته، اندامهای در حال پوسیدن و دارای لکههای قارچی، همگی به طور بالقوه زمینهای برای رشد آفات و بیماریها هستند. آنها را هرس کنید.
هرس شاخههای در تماس با هم: شاخههایی که روی هم قرار گرفتهاند، جریان هوا را در اطراف تنه درخت محدود میکنند و میتوانند ساختار کلی درخت را تضعیف کنند. در نتیجه باید آنها را نزدیک تنه هرس کنید.
حذف شاخههای نابارور درختان جوان: شاخههای نابارور، شاخههایی هستند که در قسمت پایین تنه درختان، رشد میکنند. این شاخهها مواد مغذی حیاتی درخت را مصرف میکنند، بنابراین حتماً آنها را هرس کنید.
نکات هرس درختان مرکبات
هنگام هرس درختان مرکبات، به نکات ذیل توجه داشته باشید:
- برای محافظت از خود در برابر صدمات حاصل از هرس، از لباس محافظ، عینک و دستکشهای ضخیم استفاده کنید.
- برای احیای درختان کهنسال مرکبات، تنه را هرس کنید. این روش فقط برای درختان غیربارور، برای رشد بیش از حد درختان در نظر گرفته میشود.
- بعد از هرس، برای جلوگیری از آفتابسوختگی درختان، پوست درخت را با رنگ محافظ باغبانی بپوشانید. برای کمک به چسبندگی رنگ، قبل از رنگزدن، پوست را با مخلوط آب و صابون بشویید.
برای اطلاعات بیشتر در مورد هرس درختان و مشاوره تخصصی با کارشناسان پسته رفسنجان در ارتباط باشید.
ابزارهای هرس درختان همیشه سبز
انواع ابزارهایی که میتوانند شما را برای هرس کردن درختان همیشه سبز یاری کنند، عبارتند از:
قیچی باغبانی: برای هرس کردن، بریدن و کوتاهکردن شاخهها و برگهای نازک استفاده میشود.
قیچی شاخهزن: برای هرس و بریدن شاخهها و برگهای ضخیم کاربرد دارد.
اره باغبانی دستی: برای هرس شاخههای درشتتر و ضخیمتر، همچنین جدا کردن شاخههای خشک از درختان به کار میرود.
اره باغبانی برقی: برای بریدن شاخههای بزرگ و تنه درختان خشکیده استفاده میشوند.
سخن پایانی
هرس درخت در جوانی و برای حفظ سلامت آن ضروری است. با انجام هرس، درختان به مرور رشد خواهند کرد و باردهی افزایش خواهد یافت. مراقب باشید درختان همیشه سبز را بیش از حد هرس نکنید. زیرا باعث رشد شاخههای بیشتر و برگهای بزرگ میشود، در نتیجه سرعت امکان نفوذ نور و گردش هوا محدود میشود، بنابراین، از حمله آفات و بیماریها جلوگیری میکند.
سلام مطالب خیلی عالی بود
سپاس از همراهی ما