سوسک برگ خوار پسته، یک حشره آفتزا است که بهطور گسترده در باغهای پستهکاری کشور، مشاهده شده است. این حشره کامل به طول 5 تا 8 میلیمتر و به رنگ قهوهای روشن است و لاروهای آن دارای یک خمیدگی در انتهای شکم هستند. این حشره، با تغذیه شدید روی برگهای درخت پسته، آنها را از بین میبرد و میتواند باعث بیبرگی درختان شود. در این مقاله از مجله کشاورزی پسته رفسنجان، با معرفی و شرح جزئیات این حشره، روشهای کنترل آن و نحوه پیشگیری از آلودگی درختان پسته به این حشره، آشنا خواهید شد.
شکل شناسی سوسک برگ خوار پسته
سوسک برگ خوار پسته، حشرهای کوچک با بدن ریز و به رنگ قهوهای روشن است. این حشره کامل، به طول 5 تا 8 میلیمتر میرسد.
زیستشناسی و نحوه خسارت سوسک برگ خوار پسته
سوسک برگ خوار پسته در سال یک نسل دارد. این حشره بهصورت عمده در فصل بهار به برگهای درختان پسته (نهال ها و درختان پسته) حمله میکند و با تغذیه شدید، برگها را به کاملی خشک و آسیب میزند.
در صورت عدم کنترل،این آفت میتواند منجر به بیبرگی درختان شود، بعد از خورده شدن برگ های یک درخت این آفت به صورت گروهی به درختان مجاور حمله می کند و باعث تلفات اقتصادی بزرگی در باغهای پستهکاری شود. لاروهای این حشره از علفهای هرز داخل باغهای پسته تغذیه میکنند و بر روی درختان پسته فعالیتی ندارند.
سوسک برگ خوار در همه نقاط پراکنده نیست و در برخی مناطق با تراکم کمتری مشاهده میشود. بااینحال، در صورت بالا رفتن جمعیت در بعضی مناطق و یا در بعضی از سالها به دلیل تغییرات اقلیمی و شرایط آب و هوایی، بهویژه در سالهای پرباران و بالا بودن بارندگیها در اوایل فصل بهار که میتواند منجر به طغیان آفت شود، استفاده از سمومی نظیر دیازینون به نسبت 1.5 در هزار در کنترل حشرات کامل مؤثر میباشد.
کنترل سوسک برگ خوار پسته
با توجه به جمعیت کم آن در مناطق مشاهدهشده، نیازی به مبارزه شیمیایی علیه این حشره نیست. اما در صورت بالا رفتن جمعیت در بعضی مناطق و یا در بعضی از سالها، به دلیل تغییرات اقلیمی و شرایط آب و هوایی، ممکن است لازم باشد از روشهای کنترلی استفاده کرد.
در ادامه روشهایی که برای کنترل سوسک برگ خوار پسته مورداستفاده قرار میگیرند، توضیح داده خواهند شد:
- استفاده از سموم: در صورت بالا رفتن جمعیت حشره، از سمومی نظیر دیازینون به نسبت 1.5 در هزار در کنترل حشرات کامل میتوان استفاده کرد. البته قبل از استفاده از هر نوع سم، باید از نحوه استفاده و مقادیر مجاز آنها اطمینان حاصل کرد.
- جمعآوری حشرات با استفاده از تلههای نوری: با توجه به جذب حشرات نسبت به نور، میتوان با استفاده از تلههای نوری در شب، حشرات را جمعآوری کرد. بهعنوان یک روش خاص، میتوان در شب حشرات کامل را از روی برگها جمعآوری کنید. در روز، حشرات آلوده را زیر خاک و کلوخههای اطراف درختان جمع کرده و از بین برد.
- استفاده از گیاهان تله: حشرات به تغذیه از برگ برخی گیاهان علاقه زیادی دارند. با کشت گیاهانی که برای حشرات جذاب هستند، میتوان در اطراف باغها بهاندازهای که لازم است از خسارت و صدمه آنها به درختان پسته جلوگیری کرد.
نتیجهگیری
با توجه به این که جمعیت سوسک برگ خوار پسته در برخی مناطق کشور کمتر است، نیازی به مبارزه شیمیایی علیه این حشره نیست.
اما در صورت بالا رفتن جمعیت در بعضی مناطق و یا در بعضی از سالها، باید از روشهای کنترلی مناسب استفاده کرد تا خسارت حشره به درختان پسته کمتر شود.
با اجرای منظم و دقیق این روشها، میتوان به مدیریت بهینه آفات در باغهای پستهکاری دست یافت. همچنین از خسارتهای اقتصادی و محیطی آنها جلوگیری کرد.
بسیار عالی و مفید
سپاس از همراهی شما
خوشحالیم که این مقاله مفید بود?