کنترل آفات درخت زردآلو و روش‌های مبارزه با آن‌ها

کنترل آفات درخت زردآلو و روش‌های مبارزه با آن‌ها

آفات و بیماری‌های زیادی همه‌ساله به درختان زردآلو، که در اکثر نقاط ایران کشت می‌شوند، خسارت وارد می‌سازند و باعث کاهش عملکرد و کیفیت میوه‌های تولیدی می‌ شوند. شته سبز، کرم میوه سبز و لارو برگ خوار، از جمله این آفت ها و انواع قارچ و باکتری هستند، که هرساله به این درختان خسارت زیادی وارد می‌کنند. در این مقاله به معرفی تعدادی از آفات درخت زردآلو و انواع روش‌های مبارزه با آن‌ها می‌پردازیم.

 آفت شته سبز (Myzus persica)، یکی از شایع ترین آفات زردآلو

آفات شته به هر باغی راه پیدا می‌کنند. آن‌ها حشرات کوچکی با جسمی نرم هستند، که با مکیدن مایعات غنی از مواد مغذی موجود در گیاهان تغذیه می‌کنند. در موارد زیادی آن‌ها می توانند گیاهان را به میزان قابل توجهی تضعیف کنند و به گلها و میوه‌ها آسیب برسانند. شته‌ها به سرعت تکثیر می شوند، بنابراین کنترل آنها قبل از شروع تولید مثل بسیار مهم است. بسیاری از مراحل رشد و تولید مثل آن ها می تواند در یک فصل اتفاق بیفتند.

خبر خوب این است که آنها تمایل به حرکت کند دارند و کنترل شته نسبتاً آسان است.

آفت شته سبز

خصوصیات مورفولوژیکی آفت شته سبز

شته ها ریز (1/5 تا2 میلیمتر) هستند  و اغلب با چشم غیر مسلح تقریباً قابل مشاهده نیستند. گونه های مختلف می توانند سفید، سیاه، قهوه ای، خاکستری، زرد، سبز روشن یا حتی صورتی به نظر برسند! برخی ممکن است دارای پوشش مومی یا پشمی باشند. آنها دارای بدن گلابی شکل با آنتن های طولانی هستند. اکثر گونه ها دارای دو لوله کوتاه (که به آنها قَرنیک گفته می شود) از انتهای عقب خود بیرون زده اند.

خسارت آفت شته سبز

شته های بزرگسال، بسته به گونه، از آب گیاهان تغذیه می کنند و به برگ ها، ساقه ها، جوانه ها، گلها، میوه ها و یا ریشه ها حمله می کنند. بعضی از آنها مانند شته سبز هلو  از گیاهان مختلفی تغذیه می کنند، در حالی که برخی دیگر مانند آفت شته سیب گلگون، روی یک یا فقط چند میزبان گیاهی تمرکز می کنند.

اگر شته به گیاه شما حمله کرد، به دنبال برگهای نامناسب، پیچیده، کوتاه یا زرد باشید. قسمتهای زیرین برگها را حتماً بررسی کنید، شته ها دوست دارند آنجا مخفی شوند.

خسارت آفت شته سبز

روش‌های کنترل و مبارزه با آفت شته سبز

  • سعی کنید آب سرد روی برگها بپاشید. گاهی اوقات تمام شته ها با یک انفجار خنک از بین می روند. به طور معمول آنها قادر به حمله مجدد به همان گیاه نیستند.
  • اگر شته های بزرگ به گیاه شما حمله کردند، گیاه را با آرد غبارروبی کنید. در این حالت آفات دچار یبوست شده و از بین می روند.
  • روغن چریش، صابون های حشره کش و روغن های باغبانی در برابر حمله شته ها موثر هستند. دستورالعمل های کاربردی موجود در بسته بندی را حتماً دنبال کنید.
  • اغلب می توانید با پاک کردن برگ یا پاشیدن محلول ملایم آب و چند قطره صابون ظرف مدت زمان کوتاهی از شر شته خلاص شوید. آب صابون باید به مدت 2 هفته هر 2-3 روز دوباره استفاده شود.
  • ترکیب مناسب دیگر برای از بین بردن شته ها شامل  ترکیب آب و صابون و فلفل کاین (فلفل قرمز تند) است: 1 لیتر آب، 1 قاشق چایخوری صابون مایع و یک فلفل کاین را با هم میکس کنید و بر روی برگ ها بپاشید.
  • دیاتومه (DE) ماده ای غیر سمی و آلی است که شته ها را از بین می برد. وقتی گیاهان شکوفا هستند از DE استفاده نکنید، چرا که برای گرده افشانی مضر است.

روشی جالب برای کنترل شته سبز از طریق الکل

ایزوپروپیل الکل (که به آن ایزوپروپانول یا الکل مالش نیز گفته می شود) برای دفع شته ها خوب عمل می کند و یافتن آن آسان است. نکته ای که در تهیه این ماده وجود دارد، خالص بودن آن است. به عبارتی کارایی این ماده زمانی است که هیچ گونه افزودنی به آن اضافه نشده باشد. به نظر می رسد که اتانول بهترین عملکرد را دارد.

برای موثرتر شدن آن می توانید به یک امولسیون صابونی، الکل اضافه کنید. به عنوان مثال ، در یک بطری اسپری ، 5 فنجان آب ، 2 فنجان الکل70 درصد و 1 قاشق غذاخوری صابون مایع اضافه کنید و ترکیب را به خوبی هم بزنید تا مواد درون آن به خوبی با هم مخلوط شوند.

هشدار: هنگام استفاده از اسپری الکل یا صابون ، یا ترکیب این دو ، همیشه ابتدا یک ناحیه کوچک را آزمایش کنید. بهتر است صبح یا عصر، که آفتاب به صورت مستقیم نمی تابد، آن را استفاده کنید ونتایج را بررسی کنید. چرا که گیاهان می توانند به الکل و صابون حساس باشند. همچنین ، برخی از صابون ها مواد افزودنی دارند که می توانند به گیاهان آسیب برسانند. خالص ترین شکل را انتخاب کنید!

آفت لارو برگخوار (Amorpha populi) دشمن جدی برگ ها و جوانه‌ها

این آفت به درختان و گیاهان زینتی و حتی گیاهان آپارتمانی حمله می کند. شیوه خسارت لارو به این شکل است که در اوایل بهار آنها با شروع فعالیت خود، از برگها و جوانه‌ها تغذیه می کنند. لارو ها در زمان تغذیه، تارهای ابریشمی تولید می‌کنند و موجب پیچیدگی برگها می‌شوند.

آفت لارو برگخوار

خصوصیات آفت لارو برگ خوار

حشره ای کاملا پروانه ای است با سر قهوه ای، بالهای جلویی مستطیلی شکل با زمینه‌ی زرد رنگ که روی هر یک از بالها سه نوار عرضی به رنگ قرمز و به حالت پیچ و خم دار وجود دارد؛ این منطقه در لارو ‌های نر نمایان تر بوده و در لارو های ماده با یک سری خطوط رنگی نامنظمی پوشیده شده است. طول لارو کامل حدود 25 میلیمتر است و رنگ آن بر اساس نحوه تغذیه آن متغیر می باشد.

زمان و روش کنترل شیمیایی

مبارزه علیه حشره کامل در اردیبهشت ماه همزمان با پرواز و تخم ریزی پروانه ها و یا اوایل فروردین ماه همزمان با شروع و فعالیت تغذیه لارو های تازه از تخم خارج شده، امکان پذیر می باشد.
روش مناسب و عملی در مبارزه شیمیایی با این آفت، استفاده از سموم تماسی و نفوذی از قبیل سم دیازینون یا کنفیدور (یا تلفیقی از این دو سم) است. این سم را می توانید به میزان یک در هزار، همزمان با مشاهده و فعالیت تغذیه لارو در باغ خود استفاده کنید.

بیماری غربالی، عامل کاهش ارزش صادراتی میوه زردآلو

بیماری غربالی درخت زردآلو

این بیماری در اکثر نقاط ایران به انواع درختان میوه هسته دار مانند زردآلو، هلو، شلیل، آلبالو، بادام و در برخی مواقع به گیلاس خسارت وارد می کند و به دلیل جوشها و لکه هایی که روی میوه زردآلو بوجود می آورد، ارزش صادراتی برگه زردآلو و قیسی را کاهش داده و طعم نامطبوعی به میوه می‌دهد.

علائم بیماری غربالی در زردآلو

بیماری غربالی سبب سوراخ شدن برگها، که جزو فراوان‌ترین علامت بیماری است، می شود. این بیماری بیشتر مواقع به میوه، برگ و سرشاخه‌های درختان هسته دار صدمه میزند ولی اندام‌های مورد حمله در میزبان‌های مختلف با هم فرق دارند. روی برگ علائم به صورت لکه ‌هایی به رنگ قرمز متمایل به قهوه‌ای که وسط آن تیره است بوجود می‌آید. لکه‌ها به مرور بزرگتر شده و شروع به خشک شدن می کنند. به تدریج بافت مرده از برگ جدا شده و سوراخی بوجود می آید. اطراف سوراخ نوار چوب پنبه ای باقی می ماند. علائم روی میوه زردآلو به صورت تاول هایی برجسته به رنگ قهوه ای دیده می شود.

بیماری غربالی درخت زردآلو

چرخه زیستی قارچ و نحوه انتشار بیماری

قارچ در زمستان و سایر مواقع نامساعد، روی شاخه‌های بریده شده یا جوانه‌های آلوده تا سال بعد باقی می ماند. در هوای بارانی و مرطوب در اثر ترشح آب پراکنده شده، و تولید آلودگی می کند. توسعه آلودگی بیماری ارتباط مستقیم به میزان بارندگی در بهار و پاییز دارد و در زمستان هم ادامه دارد و فقط در سرمای زیاد متوقف می‌شود.

راههای پیشگیری و کنترل بیماری ناشی از حمله قارچ

  • سوزاندن و هرس اندام‌های آلوده زردآلو برای جلوگیری از قارچ
  • ضدعفونی کردن ابزار هرس بعد از هرس سرشاخه‌های آلوده، با استفاده از بردوفیکس رقیق نشده
  • سمپاشی دوره ای چهارگانه با بردوفیکس، که به شکل زیر انجام میگیرد :
  1. ابتدا سم پاشی با بردوفیکس ١۰ در هزار پس از ریزش ٧۰ درصد برگها در پاییز
  2.  سپس سم پاشی با بردوفیکس ١۰ در هزار قبل از تورم جوانه ها
  3.  و سم پاشی با بردوفیکس ۵ در هزار بعد از ریزش گلبرگها
  4. سم پاشی با بردوفیکس ۵ در هزار بلافاصله بعد از تشکیل میوه

 در صورت وجود آلودگی و جلوگیری از پیشرفت بیماری، سمپاشی با بردوفیکس ۵ در هزار ١۵ تا ٢۰ روز بعد تکرار شود.

 بیماری شانکر باکتریایی که با تولید صمغ همراه است

نشانه های بیماری شانکر باکتریایی

مشخص‌ترین علایم بیماری تشکیل شانکر به همراه ترشح صمغ است. شانکرها اکثراً در پایه جوانه ها ظاهر می‌شوند و در اطراف و بیشتر به سمت بالا گسترش می یابند. شانکرها در اواخر زمستان یا اوایل بهار ظاهر می‌شوند. با بیدار شدن درختان در بهار، بافت‌های اطراف شانکرها تولید صمغ می‌کنند که در سطح شاخه جریان می یابند.

نشانه های بیماری شانکر باکتریایی

عامل بیماری شانکر باکتریایی سبب خشکیدگی سرشاخه‌ها و دسته های جوانه گل می شود. درختان آلوده، شکوفه های محدودی تولید کرده و شکوفه های آلوده در نهایت قهوه‌ای شده و آویزان بر شاخه درخت باقی می مانند. زمانی که میوه ها نیز آلوده می‌شوند، لکه‌های روی آنها صاف یا عمیق و به رنگ قهوه‌ای در می‌آید.

عامل بیماری شانکر باکتریایی سبب خشکیدگی سرشاخه‌ها

راههای پیشگیری و کنترل بیماری

برای درمان بیماری شانکر مانند بیماری های ناشی از حمله قارچ ها می توان عمل کرد. یعنی سمپاشی دوره ای چهارگانه با بردوفیکس، که به شکل زیر انجام میگیرد :

-دوره اول سم پاشی با بردوفیکس ١۰ در هزار پس از ریزش ٧۰ درصد برگها در پاییز

– سپس سم پاشی با بردوفیکس ١۰ در هزار قبل از تورم جوانه ها

–  و سم پاشی با بردوفیکس ۵ در هزار بعد از ریزش گلبرگها

– سم پاشی با بردوفیکس ۵ در هزار بلافاصله بعد از تشکیل میوه

 

جهت دریافت مشاوره و راهنمایی با کارشناسان ما تماس حاصل نمایید:

مهندس غلامی: 09916924184 | پشتیبانی: 03434243000 – 03434263531

 

 

 

4 نظر

    دلیل لول شدن برگ های زردالو چیه؟ پارسال تمام برگ ها به صورت لول شده درامدن هیچ حشره ای رو و زیر برگ ها نبود این اتفاق اواخر تابستان افتاد ابیاری هم منظم انجام میشد

      با سلام
      معمولا به دلیل حمله آفات مکنده این اتفاق می افتد اگر این مورد قطعا نباشد کمبود شدید کلسیم می تواند باشد

    سلام خسته نباشید دلیل ایجاد لکه ای تیره در انتهای زرد آلو که از همان جا شروع به خراب شدن میکند.

    یه سوال دارم چرا میوه زردآلو ما روی درخت وقتی میرسه از داخل کپک میزنه و هیچ علائم مریضی روی درخت و میوه هم وجود نداره

خوشحال می شویم نظراتتان را با ما به اشتراک بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *