
خلاصی از افات گل محمدی با آسانترین روش
گل محمدی ازگل های زیباست؛ که عطری بینظیر دارد؛ که در بسیاری از محصولات به وفور استفاده میشود. از گل محمدی میتوان در تهیهی گلاب، دمنوش و روغن گل محمدی استفاده کرد. علاوه بر مصارف زیاد، خواص قابلتوجه آن برای سلامتی اهمیت استفاده از آن را دوچندان میکند. پرورش گل محمدی میتواند مفید و پرسود باشد. پرورش گل محمدی بدون دفع آفات و مراقبت از آن امکانپذیر نیست. برای مبارزه با آفات گل محمدی روشهای مختلفی دارد. ما در ادامه سعی کردیم به بررسی مهمترین آفات گل محمدی و راههای مبارزه با آنها بپردازیم.
انواع آفات گل محمدی و روشهای مبارزه با آنها
آفات متعددی وجود دارند که باعث آسیب به گل محمدی شده و منجر به نگرانی کشاورزان میشوند. آشنایی با آفات و روشهای مبارزه با آنها اهمیت ویژهای در کنترل آنها دارد؛ بنابراین بعد از شناخت آفات باید به مبارزه با آنها اقدام کرد. در این قسمت به معرفی آفات مهم گل محمدی و روشهای مبارزه با آنها میپردازیم.
شتههای گل محمدی
شتهها حشرات ریزی به رنگهای سفید، سبز، زرد و مشکی هستند. شتهها با قرار گرفتن در کنار جوانهها، برگهای جوان ،غنچهها و نوک شاخهها و فروکردن خرطوم خود بر روی ساقه نازک و جوان گل محمدی از شیرهی موجود در آن تغذیه میکنند. این آفات مانع رشد گیاه میشوند. برگها و گلهای آلوده تغییر شکل میدهند. علاوه بر این شتهها باعث میشوند رشد گل محمدی بهصورت کامل صورت نگیرد.
مبارزه با شتهی گل محمدی
رشد سریع شتهها گیاه را زود از بین میبرد؛ بنابراین بهمحض دید شتهها بر روی گل محمدی فوراً اقدام کنید. از روشهای مؤثر برای از بین بردن شتههای گل محمدی میتوان به
- پاکسازی برگها با فشار آب
- استفاده از آفتکشهای طبیعی نظیر روغن چریش، شویندههای آفتکش
- بریدن ساقه و برگهایی که توسط شتهها آسیبدیدهاند.
- برای جذب دشمنان طبیعی شتهها اطراف گیاه گل محمدی دانه پرنده بپاشید.
- کاشتن گلهای شهد دار اطراف گل محمدی برای جذب حشرات شکارچی
- استفاده از سموم کنفیدور، دیکلروس و پی متروزین اشاره کرد.
از بین بردن شته گل محمدی با سرکه
در سالهای اخیر استفاده از روشهای بیولوژیکی به علت تأثیر عالی و عدم اثرات منفی برای از بین بردن شتهها رواج پیداکرده است. بطوریکه استفاده از سرکه از بهترین روشها برای مبارزه با شتههای گل محمدی است. این روش علاوه بر اینکه برخلاف روشهای شیمیایی هزینه پایینی دارد. به گیاه آسیب نمیرساند. شتهها علاقهی زیادی به مزهی ترش دارند. سرکه میتواند شتهها را بهسرعت جذب کند. میتوان سرکه را بهتنهایی یا ترکیب با سایر مواد برای به دام انداختن شتهها استفاده کرد.
- اسپری صابون و سرکه به مدت 3 بار یا بیشتر
سپردار سفید گل محمدی
سپردار بهصورت نقاط قرمزرنگ در پشت ساقهها و برگها قابلمشاهده است. از شیره گیاه تغذیه میکند؛ و باعث بروز علائمی نظیر لکهای سفید یا قهوهای بر روی برگها میشود. درنهایت برگها زرد شده و میافتند. این آفت همچنین باعث از بین رفتن گل میشود.
روشهای از بین بردن سپردار گل محمدی
- حذف فیزیکی آفت با پارچه مرطوب
- استفاده از سموم حشرهکش نظیردیازینون، اتیون، کلرپیریفیوس
زنجرک گل محمدی
آفت زنجرک با نام علمی rosae Edwardsiana از آفات گیاهان خانواده رزاسه به حساب میآیند. این حشره به طول 3 تا 5/3 میلیمتر، دارای رنگ زرد روشن است. این آفت با فروبردن خرطوم خود بر سطح زیرین برگها از شیرهی گیاهی تغذیه میکند. همچنین با ترشح بزاق باعث از بین رفتن کلروفیل، کاهش فتوسنتز و ضعف گیاه میشود؛ و باعث بروز علائمی مثل لکههای رنگپریده بر روی برگها، خشک شدن برگها و درنهایت ریزش برگها میشود.
روشهای از بین بردن زنجرک گل محمدی
- استفاده از نوارچسب جاذب حشرات
- میتوان از سموم تماسی، نفوذی و سیستمیک مثل دیازینون، کنفیدور برای مبارزه با زنجرک های گل محمدی استفاده کرد.
سفید بالک گل محمدی
آفت سفید بالکدارای اندازه 2 تا 4 میلیمتر است. گیاه آلوده با پودر سفیدرنگی پوشیده شده است. در سطح زیرین برگ زندگی میکند دارای خرطوم و از شیرهی گیاه تغذیه میکند. سفید بالکها باعث بروز علائمی مثل کلروز (کمبود آهن)، بیماری کپک سیاه، عدم رشد گیاه، پژمردگی برگها و ریزش برگها میشوند. با مشاهده لکههای سفیدرنگ یا عسلک همچنین با استفاده از ورقههای چسبناک، کارت زردرنگ میتوان این نوع آفت را شناسایی کرد.
روشهای از بین بردن آفت سفید بالک گل محمدی
- استفاده از انواع آفتکشها بهصورت دورهای
- استفاده از سموم اسپیروتترامات و دینوتفوران
- به کار بردن انواع شکارچیان طبیعی نظیر کفشدوزکها، عنکبوتها و سنجاقکها
تریپس توتون (Thrips tabaci Lindeman) گل محمدی
آفت تریپس توتون دارای بدن پهن بهاندازه 9 میلیمتر به رنگ زرد مایل به قهوهای تیره است. این حشرات از شیرهی گیاه تغذیه میکنند. باعث علائمی نظیر نقاط سفید متمایل به زرد روی برگها، سوختگی نوک برگها، پیچیدگی، پژمردگی، ایجاد لکههای نقرهای، زرد و یا قهوهای برگها، میشوند.
روشهای کنترل و از بین بردن آفت تریپس توتون در گل محمدی
- استفاده از کارتهای آبی چسبناک
- از بین بردن علفها هرز
- استفاده از سموم دیازینون، بازودین، اتیون، دی کلرووس، کنفیدور، پرمترین، استامی پراید
کنه دونقطه گل محمدی
این آفات در سطح زیرین برگها زندگی میکنند. حشرات پس از تغذیه از شیره گیاه باعث ایجاد نقاطی به رنگ سبز کمرنگ، زرد، خاکستری و قهوهای میشوند. این نوع آفت تارهایی را به وجود میآورد. به گیاه حالت غبارآلود میدهد و درنهایت منجر به خشک شدن گیاه میشود.
روشهای مبارزه با کنه دونقطه گل محمدی
- محلول شوینده و صابون پتاسیم
- استفاده از سموم اختصاصی آبامکتین، هگزیتیازوکس، فن پیروکسی میت، پروپارژیت، بروموپروپیلات، تترادیفون
پروانه جوانه خوار گل محمدی
این حشره به رنگ قهوهای مایل به خاکی است. با تنیدن تار لانهای تشکیل میدهد. از جوانهها و غنچهها تغذیه میکند. درنهایت باعث کاهش تعداد گل و عطر و اسانس آن میشود.
روشهای مبارزه با پروانه جوانه خوار گل محمدی
- استفاده از سموم فسفره تماسی نفوذی
- استفاده از روغنهای زمستانه در اواخر زمستان
- پرورش شکارچیان طبیعی آفات زنبور تریکوگراما
زنبور برگخوار گل محمدی
زنبورهای برگخوار ماده به رنگ سیاه هستند. حشره کامل 7 تا 10 میلیمتر طول دارد. این حشرات به جوانهها و برگهای جوان خسارت میزنند. در اثر گسترش حملهی این حشرات برگهای سرشاخههای انتهایی ریزش میکند؛ و درنهایت به اندامهای گل دهنده آسیب میرسانند.
روشهای مبارزه با زنبور برگخوار گل محمدی
- جمعآوری لاروها روی شاخه و برگها
- سموم دیپتریکس و کنفیدور
زنبور شبه زالوی برگخوار گل محمدی
این آفات سیاهرنگ به طول 5 میلیمتر از برگ گل محمدی تغذیه میکنند؛ و فقط رگبرگ باقی میماند. برگها به شکل توری درمیآیند. درنهایت برگها زرد و خشک میشوند.
روشهای مبارزه با زنبور شبه زالو برگخوار گل محمدی
سموم فسفره تماسی مثل مالاتیون و گوزاتیون
انواع آفات گلخوار گل محمدی
سوسک گلخوار سیاه
این حشره به طول 10 تا 12 میلیمتر به رنگ سیاه با لکههای سفید روی بال پوشهایی میباشد. حشرات بالغ در بهار روی گل محمدی ظاهر میشوند. از شهد گل تغذیه میکنند. برای مبارزه با این حشرات این آفات را از روی گل محمدی جمعآوری کنید.
سوسک سبز گل محمدی
این حشرات به طول 1 تا 2 سانتیمتر و به رنگ سبز روشن با جلای فلزی هستند. در بهار ظاهر میشوند؛ و از گرده و شهد گل محمدی تغذیه میکند. جمعآوری حشرات بالغ از روی گلها از روشهای مناسب مبارزه با این حشرات است.
زنبور گالزای گل محمدی
حشرات بالغ به طول 3 میلیمتر زنبور ماده داخل جوانههای و غنچهها تخمریزی میکند. پس از تحریک سلولها گال های توخالی ایجاد میشود. با رشد و نمو گال ها رشد سرشاخهها و گلدهی متوقف میشود. برای مبارزه با این حشره و جلوگیری از تشکیل گال باید گال ها از روی درختچه گل محمدی جمعآوری شوند.
سوسک گلخوار بور
سوسک گلخوار بور به رنگ سیاه با بالپوشها دارای لکههای سفید ظاهر میشوند. این حشرات در بهار ظاهر میشوند؛ و ازگلها و سایر اندامهای گل تغذیه میکنند. جمعآوری مکانیکی حشرات از رو گیاه از مؤثرترین روشهای مبارزه است.
انواع بیماریهای گل محمدی و روشهای مبارزه با آنها
قارچهای متعددی میتوانند درخت گل محمدی را آلوده کنند؛ و خسارات فراوانی به آنها وارد کنند. بیماریهای درخت گل محمدی متفاوت هستند؛ که در ادامه بیماریهای مهم را بررسی میکنیم.
لکه سیاه مهمترین بیماری گل محمدی
این بیماری ابتدا بهصورت لکهای سیاه ظاهر میشد. بهمرورزمان این لکهها به رنگ زرد تغییر مییابند و درنهایت برگها میریزند.
راههای مبارزه با بیماری لکه سیاه
برای جلوگیری از گسترش بیماری باید برگهای آسیبدیده را از گیاه جدا کرد.
کپک خاکستری مؤثر در پوسیدگی گل محمدی
بیماری کپک خاکستری باعث بروز علائمی نظیر لکههای قرمز روی برگ و ساقه گیاه میشود. با گسترش این بیماری لکههای قهوهای ظاهر میشوند و درنهایت منجر به پوسیدگی گیاه میشود.
راههای مبارزه با کپک خاکستری
برای مبارزه با این بیماری از قارچکشهای مسی استفاده میشود.
سفیدک پودری از مخربترین بیماریهای گل محمدی
این بیماری باعث ایجاد پوشش سفیدرنگ روی برگ و ساقه میشود. گسترش این بیماری منجر به ریزش برگها و کوتاه شدن گل میشود.
راههای مبارزه با سفیدک پودری
در صورت مشاهده علائم سفیدک پودری قسمت آسیبدیده را از گیاه جدا کنید. همچنین از سموم شیمیایی اختصاصی برای برطرف کردن این مشکل میتوانید استفاده کنید.
بیماری سفیدک دروغین در گل محمدی به علت تغییرات دمایی
بیماری سفیدک دروغین باعث بروز علائمی نظیر لکههای قرمز مایل به ارغوانی میشود. در پشت برگها لکههای خاکستری به وجود آمده این تغییرات درنهایت منجر به ریزش برگها میشود.
راههای مبارزه با سفیدک دروغین
برای جلوگیری از این بیماری نباید در دماهای پایین روی برگ و ساقه گیاه آب پاشید.
شپش گل محمدی
شپشها بهصورت تجمعی در پشت برگها قابلمشاهده هستند؛ و رنگی مشابه برگ دارند. از شیره گل محمدی تغذیه میکنند. شپشها و ترشح شهد این حشرات گیاه حالت چسبناک میگیرد. یکی از مؤثرترین روشها برای مبارزه با شپشها استفاده از کفشدوزکهاست.
قارچ گل محمدی
در رطوبت بالا شرایط برای رشد قارچها فراهم میشود. در فصل بهار همزمان با باز شدن جوانهها در شرایط مرطوب اسپور قارچها جوانه میزند و گیاه را آلوده میکند. با گسترش بیماری منجر به پوسیدگی گلبرگها میشود. بیماری سوختگی غنچه و جوانه گل محمدی از شایعترین بیماریهای قارچی گل محمدی است. علائم این بیماری بهصورت لکههای قهوهای بر روی اندامهای گل و جوانههای برگ میشود با گسترش بیماری باعث سیاه شدن غنچه، دمگل و جوانههای انتهایی میشود. غنچههای آلوده باز نمیشوند جوانههای آلوده سیاه و سر عصایی میشوند؛ و پس از خشک شدن از شاخه جدا میشود. با هرس کردن شاخههای آلوده و گلهای آلوده میتوان از پراکندگی اسپور قارچ جلوگیری کرد.
علت عدم گلدهی گل محمدی
گل ندادن گل محمدی دلایل مختلفی دارد که در این قسمت به آنها اشاره میکنیم.
- عدم هرس شاخهای خیلی بلند، خشک و یا گلهای خشکشده
- آفات مختلف مثل قارچها، سفیدکها، شتهها، شپشک ها
- عدم تأمین نور کافی
- تغذیه نامناسب گل محمدی
- کاهش دمای شدید در شب
سخن پایانی
اکثر بیماریهای گل محمدی ریشه در آفات دارد؛ بنابراین با شناخت آفات گل محمدی و مبارزه با آنها میتوان به کنترل و درمان بیماریها کمک کرد. با استفاده از روشهای مکانیکی و همچنین استفاده از سموم و مواد شیمیایی میتوان به مبارزه با آفات گل محمدی پرداخت.
حشرات مهاجم مقاومت بیشتری نسبت به حشرات مفید در برابر سموم دارند. علاوه بر این به دلیل اثرات منفی سموم بر محیطزیست و موجودات زنده استفاده حداقلی از سموم و بهکارگیری مبارزه بیولوژیک در حال گسترش است.
ممنون از اطلاعات مفید، راهنمایی خوب و کمکتان