
چرا درخت پسته بار (محصول) نمی دهد
آیا تا به حال برایتان پیش آماده است درخت پسته ای را که کاشته اید هیچ محصولی نداده و یا به مقدار خیلی کمی ثمر می دهد؛ اگر شما به دنبال جواب و راه حلی برای این مسئله هستید به شما پیشنهاد می کنم ویدیو زیر را تماشا کنید و اگر می خواهید به صورت کامل و دقیق علت عدم باردهی درخت پسته خود آگاه شوید ما را در این مقاله همراهی کنید.
عدم پیوند زنی نهال پسته
یکی از مهم ترین و اصلی ترین دلایل عدم باردهی درخت پسته پیوند نزدن نهال پسته است که قصد داریم در این قسمت کمی آن را بررسی کنیم. شما با انجام عملیات پیوند بر روی درخت پسته تعیین می کنید که درختتان به درختی نر تبدیل شود یا درخت ماده در واقع با انجام پیوند هم نوع درخت خود را تعیین می کنید و هم این که چه نوع پسته ای را برداشت کنید به صورت کلی شما با پیوند زدن درخت پسته می توانید تمام ویژگی های آن را تغییر دهید.
وجود نداشتن درخت نر در نزدیکی درخت ماده
درخت پسته یک گیاه دو پایه بوده که گل های نر و ماده آن به صورت مجزا بر روی درخت پسته قرار گرفته است بنابراین در یک باغ پسته برای تولید محصول حتما باید دختر نر در نزدیکی درخت ماده وجود داشته باشد تا گرده افشانی و تلقیح صورت گیرد.
نسبت درختان نر به ماده و تعیین الگوي صحیح قرار گرفتن درختان نر در باغ پسته
برای افزایش تراکم دانه گرده و بهبود عملکرد گرده افشانی باید یک الگو مناسب برای قرار گرفتن درختان نر در باغ پسته وجود داشته باشد.از آنجایی که یک درخت نر به طور متوسط تا شعاع 20 متری درختان ماده را پوشش می دهد پس چیدمان درختان در باغ پسته باید به صورتی باشد که تا فاصله 20 متری هر درخت نر یک درخت ماده وجود داشته باشد.
در نتیجه در هر هکتار به طور متوسط باید 25 تا 30 عدد درخت ماده و یک درخت نر وجود داشته باشد. محل قرارگیری درخت نر در باغ پسته باید به گونه باشد که با وزش باد های غالب منطقه دانه های گرده به خوبی در باغ پراکنده شوند.
بهتر است در مناطقی که پسته کاری در آن توسعه یافته است، برای انجام بهتر گرده افشانی یک ردیف درخت نر در کَرت اول و عمود در جهت وزش باغ احداث شود.
شرایط محیطی مناسب برای گرده افشانی
برای گرده افشانی بهتر درخت پسته نر باید یک سری از عوامل محیطی ایجاد شود
رطوبت مناسب برای گرده افشانی
بهترین رطوبت برای گرده افشانی درخت پسته رطوبتی بین 35 تا 50 درصد است که درخت پسته می تواند تا رطوبت 25 الی 65 درصد را نیز متحمل شود؛ رطوبت کمتر یا بیشتر از درصد های ذکر شده باعث کاهش عملکرد تلقیح و گرده افشانی می شود.
دما مناسب برای گرده افشانی
دمای 16 الی 22 درجه سانتی گراد بهترین دما و دمای بین 10 تا 30 درجه سانتی گراد دما قابل تحمل برای گرده افشانی درخت پسته است. دانه های گرده می توانند تا حدی، سرما را تحمل کنند ولی به شدت نسبت به هوای گرم حساس بوده به طوری که در دمای بالای 32 درجه سانتی گراد در مدت زمان کوتاه از بین میروند.
هرس و تربیت صحیح درختان نر برای باردهی درخت پسته
همانطور که تا الان متوجه شده اید گرده افشانی درخت پسته توسط باد انجام می شود بنابراین هرس درخت نر پسته را، باید به صورت تک تنه و افراشته به گونه ای که تاج آن بالاتر از سایر درختان دیگر قرار گیرد هرس کرد تا بتواند سطح بیشتری از باغ را پوشش و گرده افشانی کند.برای هرس درخت نر باید هر ساله شاخه های خشک شده و بیمار را از بین برد و همچنین پاجوش ها و تنه جوش ها را حذف کرد.
تغذیه درختان نر برای باردهی درخت پسته
بعضی از افراد بر این باور هستند که به دلیل کوتاه بودن مدت زمان گل دهی درختان نر و حتی فاقد میوه بودن آنها، نیاز به تغذیه مناسبی ندارند اما باید توجه داشت مدیریت تغذیه درختان نر به اندازه تغذیه درختان ماده حائزه اهمیت است.
با در نظر گرفتن ساختار گل های نر و دانه گرده اهمیت عناصری مانند پتاسیم، کلسیم، نیتروژن، روی،منگنز و بر برای تغذیه درخت نر ضروری است. که در ادامه به کاربرد عناصر می پردازیم.
- نقش عنصر بر به همراه عنصر کلسیم: این دو عنصر در جا به جایی و متعادل سازی هورمون های گیاهی نقش به سزایی دارند.
- نقش عنصر روی به همراه عنصر بر: وجود این عناصر در سطح کلاله ماده باعث جوانه زنی بهتر و همچنین افزایش رشد لوله گرده می شود.
- نقش عنصر نیتروژن: عنصر نیتروژن باعث تولید آنزیم های، اسیدآمینه ها و پروتیئن ها موثره در فرایند گرده افشانی و تلقیح می شود.
- نقش عنصر پتاسیم: وجود عنصر پتاسیم سبب رشد لوله گرده، تولید و انتقال کربوهیدرات می شود.
- علائم کمبود روی: در صورت کمبود روی در درخت پسته سبب افزایش ضخامت لایه بیرونی دانه گرده شده و در نتیجه درصد جوانی زنی آن را کاهش می دهد.
- نقش عنصر روی: این عنصر باعث ایجاد فرایند های گرده افشانی و باروری در درخت پسته می شوند.
- نقش عنصر بر: عنصر بر نقش به سزایی در فرایند جوانه زنی، رشد لوله گرده، افزایش قدرت جوانی زنی، تامین انرژی لازم برای جابه جایی کربوهیدرات و جا به جایی هورمون اکسین و سنتز آن ایفا می کند.
سال آوری درختان نر برای باردهی درخت پسته
عوامل مهمی که باعث ایجاد سال آوری در درخت پسته می شود وجود رقابت های کربوهیدراتی میان میوه ها، اندام های رویشی و جوانه های زایشی تمایز یافته است. در صورت انجام مدیریت درست می توانید سال آوری را کنترل کنید و همچنین بعضی از درختان نر که دیر گل هستند؛ در صورت تامین نشدن نیاز سرمایی و حتی بالا بودن دمای هوا در موقع تشکیل و تمایز جوانه های گل در بهار باعث کاهش تعداد گل های نر می شود.
نیاز سرمایی درختان نر و مدیریت رفع آن
نیاز سرمایی درخت نر پسته در مقایسه با درخت ماده به میزان کمتری است. با این حال در صورت عدم تامین نیاز سرمایی درخت نر فرآیند گل انگیزی، جوانه زنی دانه گرده و قدرت زنده مانی کاهش می یابد.
گرده افشانی تکمیلی در باغهاي پسته برای باردهی درخت پسته
در صورتی که در یک باغ تعداد درخت نر متناسب با تعداد درخت ماده نباشد باید از گرده افشانی تکمیلی برای جلوگیری از کاهش عملکرد باغ استفاده کرد.
روش اول گرده افشانی تکمیلی
- سرشاخه هایی که به اندازه کافی گل دارند را جمع آوری کنید.
- سرشاخه های جمع آوری شده را داخل یک ظرف آب قرار دهید.
- سرشاخه ها را در نقاط مختلف باغ قرار دهید.
نکات مثبت و منفی استفاده از روش بالا
با به کار بردن این روش امکان زنده مانی و پراکنش دانه های گرده بالا می برود، و در صورت نیاز این کار باید هر 2 الی 3 روز یکبار انجام شود. اما توجه داشته باشید در این روش با حذف سرشاخه های گلدار سبب ناقص کردن درختان نر می شوید و همچنین امکان تخریب و سرقت سرشاخه های توسط افراد دیگر فراهم می شود.
3 نکات اساسی برای انتخاب سرشاخه های مناسب برای گرده افشانی
- انتخاب سرشاخه ها از درختان بزرگ و متوسط
- در صورت آسیب رسانی کمتر به درخت نر بهتر است سرشاخه ها را از قسمت های پایینی و یا مرکزی انتخاب کنیم این کار سبب عملکرد بهتر گرده افشانی در همان سال و حتی در سال های آینده می شود.
- در هنگام چیدن سرشاخه ها حتما اصول درست هرس را انجام دهید.
روش دوم گرده افشانی تکمیلی
دانه های گرده رسیده (زرد رنگ) را جمع آوری کرده و آنها را به مدت 4 الی 6 ساعت در مکانی به دور از نور خورشید با دمای 20 الی 15 درجه سانتیگراد قرار دهید، سپس گل های نر را از الک ریز عبور داده تا دانه های گرده از آنها جدا شوند، برای نگهداری کوتاه مدت مثلا یک هفته آنها را در یخچال و برای نگهداری بلند مدت یک ماه آنها را در فریزر قرار دهید.
مدت زمان جمع آوری دانه های گرده پس از چیدن گل های نر از درخت حداکثر 24 ساعت با فاصله زمانی 4 الی 6 ساعته است که هر چه این مدت زمان افزایش یابد درصد جوانه زنی کاهش می یابد.
بهترین زمان برای گرده افشان بعد از جمع آوری دانه های گرده در ساعات خنک همراه با وزش باد ملایم است. عمل گرده افشانی را 3 بار تا پایان گلدهی به فاصله زمانی یک روز در میان انجام دهید.
روش سوم گرده افشانی تکمیلی
در این روش شما می توانید بدون بریدن سرشاخه ها را فقط با تکان دادن شاخه ها، دانه های گرده آزاد شده را جمع آوری کنید. بهترین زمان اقدام به این عمل موقعی است، که گل های ماده آماده پذیرش دانه گرده باشند. این عمل را باید در روز های خنک در سه نوبت به صورت یک روز در میان انجام دهید.
سخن آخر؛ دانه گرده پسته یک موجود زنده و بسیار حساس است پس با احتیاط با آن رفتار کنید
از آنجایی که دانه های گرده پسته خیلی حساس هستند؛ و به سرعت قدرت جوانه زنی خود را از دست می دهد و از بین می رود پس باید خیلی با دقت و ظرافت با آن رفتار شود. حساسیت دانه های گرده آنقدر بالا بوده که اگر در مکان و دمای نامناسب به مدت زمان خیلی کم قرار گیرد قدرت جوانه زنی خود را از دست می دهد و از بین می رود.