
کودها مواد مغذی لازم را در دسترس درختان و خاک قرار میدهند. تقریبا اکثر باغداران تجربهی ضعیف بودن درخت و پژمردگی و زرد شدن برگها را داشتهاند که باعث نابودی و از بین رفتن باغ آنها شده است. برای جلوگیری از این اتفاق تلخ و ناگوار باید از کودها جهت تقویت درختان و خاک باغ استفاده کرد، تا دیگر تجربهی ناخوشایند قبل تکرار نشود.
آیا کودهای مورد استفاده در بازار تاریخ گذشته هستند؟
کودها اصولا به صورت خشک یا مایع هستند که با علفکش و آفتکش و یا بدون آنها به خاک اضافه میشوند. ترکیبات اصلی یک کود تعیین میکند که آیا اثربخشی آن در طول زمان کاهش مییابد یا خیر.
کود خشک خالص با ماندگاری بالا برای باغات کشاورزی
کود خشک اساساً فقط مواد مغذی برای خاک به همراه دارد. این نوع کودها ماندگاری نامحدودی دارند، یعنی تاریخ مصرف آنها تمام نمیشود.
کود مایع با ماندگاری نسبی
ماندگاری کود مایع به وجود مواد آلی یا معدنی در ترکیب آن ها بستگی دارد. کودهای ساخته شده از مواد معدنی عموما تاریخ مصرف ندارند، اما ممکن است در بطری تهنشین شوند که باید قبل از استفاده تکان داده شوند. اگر نمیدانید کود مایعی که خریداری کردهاید از مواد آلی ساخته شده است یا مواد معدنی از شرکت سازنده یا فروشنده کود دربارهی ترکیبات آن سوال بپرسید.
کود نیتریت کلسیم چیست؟
نیتریت کلسیم که از ترکیب، آهک هیدراته با گاز اکسید نیتروژن ساخته میشود، محلول در آب نیست و بیشتر برای خوردگی نمک استفاده میشود و به عنوان یک جزء مهم و ضروری در فرمولاسیون ساخت کود نیترات کلسیم معدنی مورد استفاده قرار میگیرد.
کود نیترات کلسیم با جذب سریع برای باغات
نیترات کلسیم به عنوان یک کود غیر آلی (معدنی) با جذب سریع که کلسیم و نیتروژن را به خاک اضافه میکند، استفاده میشود. کودهای با جذب سریع معمولا درطی چهار تا شش هفته در خاک حل میشوند.
اما کودهای با جذب آرام (مواد مغذی خود را به آهستگی در اختیار گیاه قرار میدهند) که معمولاً با رزین یا گوگرد پوشانده میشوند، طی هفتهها یا ماهها در دسترس گیاهان قرار میگیرند.
مواد مغذی موجود در کود نیترات کلسیم برای باغات
نیترات کلسیم حاوی کلسیم و نیتروژن است که هر دو از مواد مغذی ضروری گیاه هستند. کلسیم بخشی از دیواره سلولهای گیاهی است و به تشکیل هورمونهای رشد گیاه کمک میکند. همچنین گیاهان را در برابر تنش و بیماریها مقاوم میسازد.
گیاهان برای فتوسنتز به نیتروژن نیاز دارند، فرآیندی که طی آن انرژی خورشید به کربوهیدرات و انرژی حاصل از آن داخل گیاهان به قند تبدیل میشود.
آیا استفاده از اسید سولفوریک یا کلریدریک در کودها خطرناک است؟
اسید سولفوریک و اسید کلریدریک ممکن است در طیف گستردهای از محصولات، از پاک کنندههای خانگی و خوشبو کنندههای هوا گرفته تا کودها یافت شوند. اسید سولفوریک و اسید کلریدریک طبیعتاً مواد سوزاننده ای هستند.
در کودها، اسید سولفوریک ممکن است به عنوان یک عامل برای تغییر سطح pH (اسیدیته خاک) استفاده شود.
کلرید هیدروژن مخلوط با آب به اسید هیدروکلریک تبدیل میشود که به طور طبیعی در بسیاری از غذاها مانند سرکه یافت میشود و اغلب با سایر مواد شیمیایی مخلوط میشود تا برای گیاهان اسید دوست کود مناسب و مفید ایجاد کند.
هنگام استفاده از اسیدها چه موارد ایمنی را باید رعایت کنیم؟
هنگام استفاده از کودهای مایع (پاشیدن محلول) یا پخش کودهای دانهای حاوی یک یا هر دو اسید، حتما باید لباس محافظ (شلوار بلند، پیراهن آستین بلند و دستکش کار) بپوشید تا کودها به پوست بدن شما آسیب نرسانند.
عینک ایمنی، از پاشیده شدن کودهای مایع و گرد و غبار ناشی از کودهای دانهای به داخل چشم محافظت میکند. هنگام پخش کودهای خشک باید از ماسک کاغذی استفاده شود تا مانع از استنشاق گرد و غبار سوزاننده شود.
- کود مایع بعد از استفاده باید خشک شود تا خاک برای انسان و حیوانات ایمن شود.
- کودهای دانهای نیز باید بعد از استفاده آبیاری و سپس خشک شود تا برای انسان و حیوانات بدون خطر باشد.
هشدار: هرگز آب را با اسید به یکباره مخلوط نکنید. باید محصولات اسیدی را به آرامی در مرکز ظرف آب مخلوط کنید تا گرمای تولید شده به طور ایمن از بین برود.
برای دانستن بیشتر راجع به خاکهای اسیدی و قلیایی و نحوه استفاده کود در آنها میتوانید مقاله من را در این رابطه بخوانید:
چگونه کشاورزان میتوانند باغ خود را با کود نیتروژن تغذیه کنند؟
بهترین راه برای تعیین نوع کود مورد نیاز باغ، انجام آزمایش خاک قبل از کاشت یا افزودن هر گونه اصلاح کننده به خاک است. اگر خاک از نظر مواد مغذی خاصی کمبود داشته باشد، میتوان آنها را به خاک اضافه کرد بنابراین از افزودن موادی که خاک شما به آن نیازی ندارد اجتناب کنید.
اگر آزمایش خاک انجام نشود، مطمئنترین گزینه کوددهی باغ، کوددهی با مقادیر کمی نیتروژن در طول فصل است. نیتروژن رشد گیاه را بیشتر میکند، اما افزودن بیش از حد نیتروژن میتواند منجر به عملکرد ضعیف گیاهان و درختان شود که موجب میشود درختان میوه و بار کمی دهند و شاخ و برگ آنها کمتر شود.
نحوه استفاده از کود نیتروژن برای باغات
درصد نیتروژن اولین عددی است که در نسبت عناصر موجود در ترکیب کود ذکر میشود و به دنبال آن فسفر و سپس پتاسیم قرار میگیرد. سولفات آمونیوم، کنجاله خون و کنجاله سویا نمونههایی از کودهای نیتروژندار هستند.
توجه: قبل از کاشت گیاه مورد نظر، کود نیتروژن را با خاک مورد نظر به وسیلهی بیل به خوبی مخلوط کنید.
استفاده از کود را در هر ردیف از باغ، هر چهار یا شش هفته در طول فصل رشد تکرار کنید. اگر از کود آلی نیتروژندار استفاده میکنید، کود را به ارتفاع 5 سانتیمتر روی خاک بریزید با بیل مخلوط کنید و سپس آبیاری کنید. در صورت استفاده از کود شیمیایی نیتروژندار، کود را روی خاک پخش کنید و اگر در منطقه بارانی نیستید آن را آبیاری کنید.
نحوه محاسبه نرخ کود مصرفی برای گیاهان
کودها به عنوان اصلاحکنندههای خاک با حداقل درصد مواد مغذی تضمین شده تعریف می شوند و با نسبت نیتروژن، پتاسیم و فسفر عرضه میشوند. به عنوان مثال، یک کود با نسبت 5-5-10 به تزتیب دارای 10 درصد نیتروژن، 5 درصد پتاسیم و 5 درصد فسفر است.
گیاهان مختلف به مقادیر متفاوتی از مواد مغذی نیاز دارند و باغبانان میتوانند میزان مصرف کود را بر اساس نیاز گیاه، متراژ مترمربع باغ و غلظت مواد مغذی کود محاسبه کنند.
نیتروژن مهمترین ماده مغذی برای گیاهان است. بنابراین باغبانان اغلب نرخ کود را بر اساس محتوای نیتروژن محاسبه میکنند. نرخ مصرفی را میتوان برای مواد مغذی تولیدکننده شکوفه و میوه مانند پتاسیم و فسفر نیز محاسبه کرد.
نحوه محاسبه نرخ کود مصرفی برای گیاهان و درختان
اگر شما نیاز دارید که مساحت منطقه مورد نیازتان را بر حسب مترمربع محاسبه کنید. مطلب زیر را مطالعه کنید:
برای فضای کاشت مربع یا مستطیل، این کار را با ضرب طول در عرض آن بر حسب متر انجام دهید. مقدار توصیه شده از یک ماده مغذی را بر درصد همان ماده مغذی موجود در کود تقسیم کنید. به عنوان مثال، بسیاری از چمنها به حداقل 900 گرم نیتروژن در هر 300 مترمربع نیاز دارند. برای بهدست آوردن مقدار کود مورد نیاز برای یک فضای 300 متر مربعی باید 900 گرم را بر درصد نیتروژن موجود در کود تقسیم کنید.
اگر کود حاوی 10 درصد نیتروژن باشد، 900 گرم را بر 0.10 تقسیم میکنید و متوجه میشوید که برای یک فضای 300 متر مربعی به 9 کیلوگرم کود نیاز دارید.
مقدار دقیق کود مورد نیاز برای فضایی که در اختیار دارید با تقسیم اندازه باغ خود بر اندازه ارائه شده در توصیه کود محاسبه کنید. سپس این عدد را در میزان مصرف کود ضرب کنید. برای مثال، مقدار کود مورد استفاده برای فضایی به مساحت 152 متر مربع و میزان مصرف 4.5 کیلو در هر 300 متر مربع را با تقسیم 152 بر 300 و ضرب در 10 تعیین میکنید: 5 کیلوگرم.
نحوه استفاده از کود 18-8-18 به عنوان کود اولیه چمن
آزمایشهای خاک بهترین راه برای تعیین مقدار کود مورد نیاز به خاک، قبل از کاشت چمن است. یک محاسبه ساده بر اساس میزان نیتروژن موجود در کیسه، میتواند میزان مصرف مناسب کود 18-8-18 را به شما بگوید.
تطابق میزان مصرف نیتروژن از فسفر یا پتاسیم مهمتر است، زیرا نیتروژن بیش از حد باعث ایجاد چمنی میشود که مستعد ابتلا به بیماری است و مازاد آن به آبراهه ها جاری میشود و آنها را آلوده میکند.
نحوه محاسبه مصرف کود 18-8-18
آزمایش خاک را در منطقهای که قصد دارید در آن چمن بکارید انجام دهید. برای مثال: آزمایش خاک در هر 300 متر مربع، 227 گرم نیتروژن، 90 گرم فسفر و 90 گرم پتاسیم توصیه میکند.
مساحت منطقهای را که میخواهید در آن چمن بکارید اندازه گیری کنید (طول را در عرض ضرب کنید). برای مثال مساحت منطقهای با طول 30 و عرض 15متر برابر است با 450 متر مربع.
مقدار کود مورد نیاز را با محاسبه مصرف نیتروژن تعیین می کنید. مقدار نیتروژن توصیه شده در هر 300 متر مربع را بر درصد نیتروژن در کود تقسیم کنید، این مقدار برابر است با مقدار کود 18-8-18 در هر 300 متر مربع.
شما فقط نیتروژن را محاسبه خواهید کرد، بنابراین، 227 گرم نیتروژن در 300 متر مربع تقسیم بر 0.18 (درصد نیتروژن در 18-8-18) برابر است با 1.261 کیلوگرم کود 18-8-18در هر 300 متر مربع و برای منطقهای با مساحت 450 متر مربع، 2 کیلوگرم کود نیتروژن نیاز است.
نکته مهم: 6 کیلوگرم کود 18-8-18 را در نظر بگیرید. یک فنجان کود تقریباً 0.22 کیلوگرم وزن دارد. 6 کیلوگرم را بر 0.22 کیلوگرم تقسیم کنید، معادل 27 فنجان کود 18-8-18 است.
کود را در ناحیهای که قرار است بذر بکارید، بپاشید و تا عمق 5 سانتیمتری خاک مخلوط کنید. کود را میتوان به تنهایی یا همراه با بذر استفاده کرد و سپس با چنگک با خاک مخلوط کرد.
مواردی که باید هنگام استفاده از کود 18-8-18 رعایت کنید:
توجه: آب بیش از حد میتواند کود را در ناحیه ریشه شستشو دهد.
توجه: دو هفته پس از جوانه زدن بذرها یا کاشتن چمن از کود نیتروژن استفاده کنید.
توجه: اگر در آزمایش خاک، مقدار نیتروژن تعیین شده است، همان میزان را استفاده کنید.
کود نیترات پتاسیم چگونه به سبزیجات باغچه کمک میکند؟
کودهای متعددی در دسترس شماست. نکتهی مهم این است کودی را انتخاب کنید که به بهترین وجه نیازهای باغ شما را برآورده کند. شما باید مراقب کودهای مصنوعی باشید بسیاری از آنها حاوی مواد مغذی شیمیایی هستند که به سرعت در دسترس سبزیجات و گیاهان قرار میگیرند اما در صورت عدم استفاده صحیح میتوانند در رشد گیاه اختلال ایجاد کنند. نیترات پتاسیم یک کود مصنوعی رایج است که هم نیتروژن و هم پتاسیم را تامین میکند.
کاربرد و نحوه استفاده از نیترات پتاسیم
نیتروژن یک ماده مغذی ضروری است که باعث رشد گیاه میشود. پتاسیم برای همه سبزیجات حیاتی است و در زمستان، به مقاومت در برابر آفات و رشد سریع اولیه کمک میکند.
نیترات پتاسیم برای سبزیجات برگدار مانند کلم پیچ (Brassica oleracea var. acephala) یا اسفناج (Spinacia oleracea) مفید است.
آنالیز مواد مغذی نیترات پتاسیم 44-0-13 است، یعنی 13 درصد نیتروژن وزنی و 44 درصد پتاس است. بنابراین اگر 10 کیلوگرم نیترات پتاسیم را برای باغ خود استفاده کنید، 1.3 کیلوگرم نیتروژن و 4.4 کیلوگرم پتاس به باغ خود اضافه کردهاید. اگر آزمایش خاک مقدار خاصی از پتاسیم را توصیه کرد باید مقدار پتاس را در 0.83 ضرب کنید. برای مثال، 4.4 کیلوگرم پتاس معادل 3.65 کیلوگرم پتاسیم است.
نحوه کوددهی گل نیلوفر برای شکوفایی مجدد
گلهای نیلوفر روز (Hemerocallis spp) در طیف گستردهای از انواع خاک، آفتاب کامل تا نیمه سایه و در آب و هوای گرم، خشک یا مرطوب رشد میکنند. نیلوفرهای روز از گیاهان اصلی گلدار هستند. نوع “Stella de Oro” برای بار دوم در اواخر تابستان یا پاییز شکوفه میدهند. نکته کلیدی برای شکوفه دادن مجدد نیلوفرهای روزانه این است که پس از اولین بار گلدهی، آنها را آبیاری کنید و به آنها کود دهید.
نحوه کوددهی به گلهای نیلوفر روزانه
یک روز قبل از کوددهی به نیلوفرها، خاک را آبیاری کنید، تا در زمان کوددهی، خاک مرطوب باشد.
از کودهایی که به آرامی مواد مغذی خود را منتشر میکنند در اواسط تابستان، پس از اولین شکوفه زدن استفاده کنید. کود را به طور یکنواخت در خاک اطراف نیلوفرهای روزانه با توجه به میزان ذکر شده روی برچسب آن بپاشید، معمولاً حدود 3 قاشق غذاخوری در هر 1 متر مربع.
کود را با چنگک یا ابزار وجین دندانهدار به عمق 5 تا 10 سانتمتر با خاک مخلوط کنید. سپس خاک را به مقدار کم آبیاری کنید. نیلوفرهای روزانه را یک یا دو بار در هفته، در هوای خشک آبیاری کنید تا کود آزاد شود.
توجه: روی شاخ و برگ کود نپاشید.