روغن ولک یا روغن امولسیون شونده را میتوان برای سمپاشی محصولات زراعی، درختان میوه، سبزیجات و گیاهان زینتی به محلول علفکش، قارچکش و حشرهکش اضافه نمود. با این عمل محلول سمی از چسبندگی بهتر و دوام طولانیتری در سطح هدف برخوردار میگردد.
جدا از استفاده روغن امولسیون شونده بهعنوان آفتکش، این روغن برای تأمین نیاز سرمایی در درختان میوه هم استفاده میشود.
شناخت، نحوه استفاده و میزان مصرف روغن ولک نیازمند تجربه و علم در این زمینه است. در ادامه به برسی نکات در مورد این روغن میپردازیم.
انواع روغن ولک
روغن امولسیون شونده در دو نوع زمستانی و تابستانی وجود دارد که طریقه مصرف آنها متفاوت است.
در ادامه به بررسی موضوعاتی میپردازیم که به درک کاملی از میزان مصرف روغن ولک برسیم.
روغن ولک در انواع گستردهایی ساخته میشود؛ برای شناخت انواع آن به پارامتر های زیر توجه کنید.
سرعت تبخیر روغن
هر چه شدت تبخیر روغن کندتر باشد اثر حشرهکشی آن بیشتر و دوام آن نیز طولانیتر خواهد بود. البته هر چه روغن سنگینتر باشد احتمال گیاه سوزی آن نیز بیشتر خواهد بود؛ لذا باید میزان مصرف روغن ولک به گونهایی باشد که برگ گیاهان را نسوزاند و حداقل رقیق بودن آن نیز حدی است که خاصیت حشرهکشی داشته باشد.
غلظت یا روانی
غلظت روغن رابطه مستقیمی با سرعت تبخیر آن دارد. هر چه روغن غلیظتر باشد خاصیت حشرهکشی قویتری دارد؛ ولی به همان نسبت نیز ممکن است باعث گیاهسوزی شود. غلظت روغن ولک بر اساس واحد سیبولت سنجیده میشود. روغنهای مصرفی برای سمپاشیهای زمستانه غلظتی بین 150- 200 درجه سیبولت دارند و روغنهای تابستانی داری 50-100 درجه سیبولت هستند.
(سیبولت واحد اندازه گیری برای رقیق یا غلیظ بودن است )
درجه سولفوناسیون
روغنها مخلوطی از انواع هیدروکربنهای اشباعشده و غیراشباع شده هستند. هیدروکربنهای اشباع نشده برگها را میسوزانند؛ لذا باید از روغن حذف شوند تا بتوان روغن را روی گیاه پاشید. برای این کار، روغن را در مجاورت اسیدسولفوریک قرار میدهند و مولکولهای اشباع نشده را از آن خارج میسازند؛ این عمل را سولفوناسیون مینامند.
روغنهای که در زمستان بهعنوان حشرهکش و کنه کش مصرف میشوند معمولاً درجه سولفوناسیون بین 70-90 دارند و آنهایی که درجه سولفوناسیون بالاتر از 90 است در تابستان مصرف میشوند. هر چه این درجه بیشتر باشد احتمال سوختگی برگها کمتر است.
میزان مصرف انواع روغن ولک متفاوت است.
نقطه اشتعال
نقطه اشتعال نیز از پارامترهایی است که در شناخت روغن ولک اهمیت دارد. برای سمپاشی از روغنهایی استفاده میشود که نقطه اشتعال آنها بالاتر از 52 درجه سانتیگراد باشد.
کاربرد
روغن ها هیدروکربن هایی هستند که به عنوان حشره کش، کنه کش و تخم کش در زمستان و تابستان مصرف میشوند. اغلب این روغن را با حشرهکش مخلوط میکنند تا اثر بهتری داشته باشد. روغنهای زمستانه برای اندامهای سبز گیاه سوزی دارند؛ ولی روغنهای تابستانی بسیار سالمترند.
روغنهای زمستانه گاهی برای تأمین نیاز سرمایی به کار میروند.
نکته مهم
روغن ولک میبایست داری 80 درصد پارافین باشد؛ متأسفانه برخی سازندگان سودجو بجای پارافین از جوشانده گازوئیل و اسیدسولفوریک استفاده میکنند که بهشدت مضر بوده و باعث سوختگی برگها میشود. از همین حیث، باید دقت داشته باشیم روغن ولک خریداری شده بوی پارافین بدهد.
سموم قابل اختلاط با روغن ولک
همانطور که قبل از این گفتیم، روغن ولک را با برخی از سموم ترکیب میکنند؛ اما گاهی اوقات مجاز به ترکیب این روغن نیستیم که در ادامه به آن اشاره میکنیم.
موارد غیرمجاز اختلاط روغن ولک
ترکیب روغن ولک با تمامی سموم گوگردی ممنوع است؛ چون این روغن با گوگرد واکنش میدهد و باعث رسوب و تهنشینی میشود که بسیار تا بسیار برای سمپاشی مضر است.
همچنین ترکیب این روغن با قارچ کش کاپتان باعث ایجاد ترکیبات مضر میشود و بههیچوجه توصیه نمیگردد.
ترکیب روغن امولسیون با ابامکتین نیز ممنوع است؛ چون باعث کاهش اثر سمپاشی میشود.
تأمین نیاز سرمایی درختان با استفاده از روغن ولک
عدم تأمین نیاز سرمایی در باغات میوه میتواند منجر به مشکلات جدی زیر شود
1. اختلال در سیستم رویشی و تولیدمثلی در درختان میوه که میتواند به کاهش میزان محصول و کیفیت آن منجر شود.
2. ریزش جوانههای گل در ابتدای فصل که باعث کاهش تولید گل، در نتیجه کاهش میوهدهی میشود.
3. ناهماهنگی در بیدارشدن درختان و تفاوت در رشد اندامهای رویشی که ممکن است باعث کاهش یکنواختی و کیفیت محصول شود.
4. کوتاهشدن میانگرهها و عدم توانایی در تشکیل گلبرگها و میوهها که منجر به کاهش میزان محصول میشود.
5. کاهش شدید کیفیت محصول که ممکن است باعث افت تقاضا و افت شهرت محصول در بازار شود.
تیم کارشناسی پسته رفسنجان با تجربهای که دارد، آماده است تا با ارائه مشاورههای لازم، به حل مشکلات شما در باغات میوه کمک کند.
طریقه مصرف روغن ولک برای تأمین نیاز سرمایی درختان میوه
ترکیباتی مانند روغن_ولک می توانند روشی نسبتا موثر در کمک به شکستن هورمون های خواب زمستانه و منجر به رشد مناسب و یکنواخت جوانه ها در ابتدای فصل شوند.
روغن ولک یک لایه غیر قابل نفوذ از اکسیژن روی جوانه ها ایجاد می کند که از ورود اکسیژن به جوانه ها جلوگیری می کند. کمبود اکسیژن ایجاد شده توسط این لایه روغن باعث از بین رفتن رکود در جوانه ها و افزایش متابولیسم گیاه برای تجزیه روغن می شود. این فعالیت باعث شکستن هورمونهای بازدارنده رشد در گیاه و جوانه ها می شود.
زمان استفاده از روغن ولک
در زمان مناسب از روغن ولک استفاده کنید. برای این کار، ابتدا هواشناسی را بهطور دقیق بررسی کنید تا در دورههای رشد و باروری درختان اقدام به پاشش نمایید. برای انجام این کار، بهتر است با کارشناسان و خبرگان کشاورزی مشورت کنید.
همچنین باید به نوع هدف مورد استفاده از کاربرد روغن از جمله رفع نیاز سرمایی و یا مبارزه با آفات توجه کرد.
مقدار و زمان مصرف روغن ولک به منظور هدف مورد استفاده، بسیار مهم است و اگر رعایت نشود، آسیب جدی به باغ شما وارد خواهد شد.
شرایط آبوهوایی و هواشناسی را مورد بررسی قرار دهیم. درصورتیکه بعد از سمپاشی باد شدید یا بارش داشته باشیم، زحمت و هزینههای ما به هدر میرود. بنابراین، میبایست بدون ریسک و با اطلاعات قبلی سمپاشی کنیم.
توجه به میزان مصرف روغن ولک. برای نیازهای سرمایی بسیار حیاتی است. درصد محلول مورداستفاده باید با توجه به ساعات تامین شده نیاز سرمایی درختان در فصل خزان و زمستان و با در نظر گرفتن شرایط دیگر مثل نوع درخت، ارقام مختلف، نوع خاک و … بادقت محاسبه شود؛ زیرا اگر این درصد بیش از حد زیاد باشد، ممکن است به درخت آسیب برساند، و اگر کمتر از اندازه باشد، هدف موردنظر حاصل نمیشود. بنابراین، همکاری با کارشناسان در این زمینه بسیار ضروری است.
مراحل و نکات استفاده از روغن ولک
سمپاشی روغن ولک باید در زمانی صورت بگیرد که دماهای منجر به یخزدگی را حداقل تا ۲۴ ساعت در باغ نداشته باشیم. این باعث میشود که روغن بهخوبی به درختان جذب شود و تأثیر موردنظر را داشته باشد.
میزان مصرف روغن امولسیون باید به نحوی باشد که بهاندازه کافی به درختان پاشیده شود، اما بیش از اندازه مصرف نشود. برای این منظور، میتوانید با کارشناسان مربوطه مشورت کنید.
پس از پاشش، به درختان خود دقت کنید در صورت مشاهدی هر گونه عوارض یا مشکل به کارشناسان مربوطه مراجعه کنید.
طریقه استفاده از روغن ولک برای گیاهان آپارتمانی
1. به درصدها و میزان ترکیب محلول دقت کنید، نوع سم ترکیبی را با مشاوره انتخاب کنید.
2. محلول را بهگونهای بسازید که بعد از رقیق نمودن و پاشش روغن ولک به گیاه به سبب وجود پارافین استاندارد در روغن بایستی روی تنه و شاخه گیاه مثل روغن جلا، درخشنده شده و این حالت چندین روز پایداری داشته باشد.
3. اگر در خانه نیاز به سمپاشی دارید، از پارچه آغشته به محلول استفاده کنید که سم فقط روی گیاه پخش شود.
4. پشت و روی گیاه را کاملا آغشته به محلول کنید تا آفات به طور کامل از بین بروند.
میزان مصرف روغن ولک، ارائه شده توسط سازمان حفظ نباتات
محصول | آفت | مصرف |
مرکبات | کنه قرمز، کنه زرد شرقی، سپردارها، شپشکهای مومی و نرمتنان، مینوز و مگس سفید | 1.5-1 درصد |
درختان میوه سردسیری | کنه قرمز اروپایی، پسیل گلابی، سپردارها و شپشکها
|
2.5-1.5 درصد |
پسته | شپشک تنه و شپشک واوی | 1.5-1 درصد |
خرما | شپشک سفید خرما و شپشک شفاف خرما
|
1.5-1 درصد |
چای |
شپشک آردآلود و کنه پاکوتاه قرمز |
1-0.5 درصد مخلوط با یکی از سموم فسفره |
زیتون | شپشک سیاه و سپردار بنفش | 2-1 درصد |
درختان غیرمثمر و گیاهان زینتی | شپشک سفید تاغ | 1 درصد همراه با یکی از سموم فسفره |
پرسش و پاسخ
آیا اختلاط نوردوکس با روغن ولک مجاز است؟
بهطورکلی سم نوردوکس با روغن ولک قابل اختلاط نیست اما برخی شرکت های سازنده به گونه ایی سم نرودوکس را میسازند که می توان این سم را با روغن مذکور ترکیب کرد.
آیا اختلاط بردوفیکس و روغن ولک مجاز است؟
قابلاختلاط است و کارایی سمپاشی، با ترکیب روغن ولک افزایش پیدا میکند.
میزان مصرف روغن ولک در هکتار چقدر است؟
میزان مصرف روغن ولک در هر باغی متفاوت است؛ میبایست هر درخت به طور کامل از روغن پوشانده شود.
سخن پایانی
یادآور میشویم؛ در هر زمینهای دانش و مشورت با کارشناسان بسیار ارزشمند است؛ بهخصوص در زمینهٔ باغبانی، زیرا شناخت و درک میزان مصرف روغن ولک نیازمند اطلاعات دقیق و مشورت با متخصصان است.
تیم پسته رفسنجان با کوله باری از تجربه، آماده است تا بهترین راهنمایی را به شما ارائه دهد. امیدواریم اطلاعاتی که در این مقاله به اشتراک گذاشته شد، برای شما مفید واقع شود و در تصمیمگیریهای آیندهٔ شما در این زمینه مؤثر باشد.