بدون آب از چه روش های کاشتی استفاده کنیم؟
در دنیای مدرن کشاورزی مهم ترین مسئله، مسئله آب است. در اکثر کشورهای دنیا حتی کشورهایی که آب بسیار فراوانی دارند بر روی روش های مدرن آبیاری و کاهش مصرف آب سرمایه گذاری و تحقیق می کنند. چیزی که در این میان مورد توجه کشورهای خشک قرار گرفته، کشت محصول بدون استفاده از آبیاری است. در واقع کشت دیم یا کاشت بدون آب نام دارد. قاعدتا کسی نباید توقع داشته باشد که در وسط کویری که سالیانه یک باران هم ندارد درخت هلو به صورت دیم بکارد!
در هر صورت امروزه در بسیاری از نقاط جهان به فکر ارائه تکنولوژی هایی هستند که بتوان به کمک آنها کشاورزی بدون آب انجام داد. البته منظور در اینجا از بدون آب در واقع کشاورزی دیم هست کشاورزی که فقط بارانی که در طبیعت می بارد برای به بار رسیدن محصول آن کافی است.
اگر نگاهی به اطراف خود به خصوص دامنه کوه ها بیندازیم متوجه می شویم بسیاری از گیاهان و درخت ها هستند که بدون آبیاری و در دل کوها و دشتها رشد کرده و محصول هم می دهند.
درختان و گیاهانی که میتوان در کویر کاشت
از شاخص ترین آنها می توان به درخت بنه و درخت بادام کوهی اشاره کرد. این درختان در شرایط سخت مناطق کوهستانی کویر رشد کرده اند و محصول می دهند. هر ساله عده ای هستند که با اجاره کردن منطقه ای که به شکل طبیعی تبدیل به جنگل بادام کوهی یا بنه شده است محصول منطقه را برداشت می کنند.
به غیر از این جنگل های درخت های بلوط نیز در کشور ما به صورت خودرو فراوان دیده می شوند. ما در دامنه کوه ها در کشورمان گیاهان دارویی منحصر به فردی داریم که بدون آبیاری هر سال رشد کرده و تکثیر می گردند. باید بگوییم از گیاهان دارویی غافل نشوید.
با توجه به موارد گفته شده نخستین قدم برای کشت گیاه بدون آبیاری این است که گیاهان بومی و سخت جان هر منطقه را پیدا کرده و روی آنها تمرکز کنیم.
بسیاری از درخت ها و گیاهان فقط در چند ماه و یا حداکثر یک سال اول نیاز به آبیاری و رسیدگی دارند. بعد از گذشت این مدت ریشه آنها به حدی قوی و عمیق هستند که دیگر خود در لابلای سنگ ها و خاک آب مورد نیاز خود را پیدا خواهند کرد.
توسعه روش کاشت بدون آب در منطقه
شما در منطقه ای زندگی می کنید که در چند کیلومتری شما انواعی از گیاهان دارویی و درخت های ثمرده به صورت خودرو وجود دارند. حال بهترین انتخاب شما برای کاشت، این است که از همین ظرفیت استفاده کرده و آنها را به زمین کشاورزی خود منتقل کنید. شما می توانید با افزودن حجم عظیمی از مواد آلی به خاک زمین خود و همینطور استفاده از محصولاتی مانند سوپرجاذب ها و کود آلی آب نگهدار کویر ظرفیت نگهداری آب را در زمین خود چندین برابر افزایش دهید.
بدین ترتیب شما مکانی بسیار ایده آل برای گیاهانی که خود به صورت خودرو در طبیعت وحشی روئیده اند ساخته اید. به علاوه شما به این گیاهان رسیدگی می کنید در حالی که در طبیعت کسی به آنها رسیدگی نمی کند. کوچک ترین رسیدگی به این گیاهان (مثل یک هرس ساده) میتواند عملکردی که این گیاه در طبیعت داشته را 2 تا 3 برابر کند.
اولین و بهترین روش کاشت گیاهان دیم بدون نیاز به آبیاری شناسایی گیاهان بومی منطقه است. بعد از آن آماده سازی یک زمین برای کاشت بدون آب این گیاهان است.
پر سروصدا ترین روش کاشت بدون آب گیاهان دیم، روش واترباکس
در جهان روش های دیگری نیز ابداع گردیده است. یکی از پر سروصدا ترین روش ها روش واترباکس (water box) است. مخترع این روش مدعی است که با کمک این وسیله شما میتوانید هر گیاهی را بدون نیاز به آبیاری بکارید. در این مورد فیلم ها و تبلیغات فراوانی در اینترنت هست که می توانید با یک جستجوی ساده آنها را پیدا کنید. اما آیا واترباکس مناسب ایران است؟
واترباکس به عنوان یک دستگاه برای کمک به رشد و رویش درختان و گیاهان در مناطقی که خشک و بیابانی هستند، طراحی می شود. این دستگاه هم برای درختان مثمر و هم غیرمثمر به کار می رود. آزمایش ها نشان داده اند که این دستگاه با مصرف کم آب و گسترش و توسعه سیستم ریشه ای، سبب رشد و باردهی درختان و محصول گلخانه ای می گردد.
واترباکس اکثرا در صحراها و مناطقی مورد تست و آزمایش قرار گرفته است که رطوبت نسبی هوا بالاست. بنابراین تبخیر از سطح برگ بسیار کم است. رطوبت بالای هوا باعث می شود که بدون بارندگی هم خاک در عمق بالای 50 سانتی متری همیشه مرطوب باشد.
در کشور ما و در مناطق کویری ما سطح آب های زیرزمینی به حد شدیدی پایین رفته است. به صورتی که اگر گودالی به عمق 2 متر هم در خاک حفر شود، رطوبتی وجود ندارد. از طرف دیگر آفتاب سوزان در بسیاری از مناطق ایران باعث می گردد که تبخیر آب از سطح برگ به حداکثر خود برسد.
بنابراین استفاده از محصولی چون واترباکس در مناطقی که رطوبت هوا بالاست و خاک در عمق مرطوب است، می توانید از این تکنولوژی استفاده کنید.
سلام
با سپاس از شما بخاطر معرفی فناوری گرواسیس، تاکید فناوری گرواسیس بر استفاده از آب کاپیلاری یا مویرگی است و همانطور که شما فرمودید در دو سه متر سطحی خاک در مناطق خشک و کویری بسیار ناچیز است یا وجود ندارد . این روش با استفاده از واترباکس و تکنیکهائی که از ان بهره میبرد کمک میکند که نهال بر خلاف روش های سنتی دیم که برای استقرار به دو تا سه سال زمان نیاز دارد در مدت یک سال در طبیعت مستقر شده و در این مدت هم حداکثر بسته به موقعیت بارندگی محل کاشت فقط به یک یا اگر اگر اگر لازم باشد حداکثر به دو تا سه نوبت آبیاری نیاز خواهد داشت.
سلام وقت بخیر
سپاس از ارائه توضیحات