در این مقاله قصد داریم در مورد نحوه، زمان و میزان استفاده از کائولین برای درخت پسته صحبت کنیم.
کائولین، یک نوع خاک رسی (خاک چینی) است که اصلیترین مادهٔ سرامیک و فرآوردههای سفالی است. این ماده اصولاً سفید رنگ بوده و بر اثر فرسایش سنگهای آلومینیومی تشکیل میشود.
کائولین عمدتاً در صنایع ظروف چینی و سرامیکی، رنگ و رزین، کاغذ، دارو، پلاستیک و آرایشی و بهداشتی استفاده میشود. همچنین در فرایند تصفیه نفت و پالایش نفت نیز از این ماده استفاده میکنند.
کائولین دارای خواص جذبی بالایی است و میتواند آلودگیهای محیطی را جذب کند. برای این منظور، اغلب در صنایع فاضلاب، کنترل آلودگی هوا و از بین بردن آلودگیهای خاک و آب استفاده میشود.
کائولین با ایجاد پوشش سفید و یکنواخت بر روی گیاهان موجب کاهش چشمگیر خسارت حشرات، آفتاب سوختگی و کم آبی می شود و از این طریق موجب کاهش و یا توقف آلودگیهای ناشی از مصرف بی رویه سموم شیمیایی و در نتیجه افزایش محصول می شود.
کائولین علاوه بر کاهش تعرق (درنتیجه تأثیر بر عملکرد روزنههای برگ) و تنفس برگها، قادر است به میزان یک تا شش درجه سلسیوس حرارت سطح برگ را کاهش دهد. کائولین بر میزان فتوسنتز سطح برگ اثر منفی جزئی دارد که با توجه به شدت تابش آفتاب در کشور ما مزایای آن بیشتر از این عیب میباشد.
تاثیر کائولین بر دفع آفات باغات پسته
پسیل معمولی پسته، از آفات مهم باغات پسته در ایران است که با تغذیه از شیره نباتی برگ، خسارت زیادی به محصول پسته وارد می آورد. هرساله باغداران برای کنترل این آفت از حشره کشهای مختلفی استفاده میکنند.
تاثیر کائولین بر پوره پسیل پسته و عدم توانایی تغذیه پسیل از شیره گیاهی، موجب کاهش بیشتر جمعیت پوره پسیل، در مقایسه با سایر حشره کشها میشود. علاوه بر این، میزان ماندگاری اثر کائولین در مقایسه با سموم شیمیایی بالاتر می باشد و میتواند به طور موفقیت آمیزی جمعیت پوره پسیل معمولی پسته را کنترل نماید.
کائولین یکی از موادی است که در کنترل آفات و حفاظت از باغات پسته از خسارتهای ناشی از گرمازدگی استفاده میشود.
- کنترل آفات: کائولین، با ایجاد یک پوشش سفید بر روی برگها و میوهها، میتواند بر روی این آفات تاثیر گذار باشد. این پوشش سبب میشود حشرات قادر به شناسایی یا تغذیه از گیاهان نباشند. در واقع، پوشش کائولین باعث گمراه کردن حشرات میشود و از جذب آنها جلوگیری میکند.
- جلوگیری از گرمازدگی: پوشش کائولین روی برگها و میوهها میتواند از گرمازدگی آنها در دماهای بالا جلوگیری کند. این پوشش با بازتاب پرتوهای خورشید از سطح گیاه، دمای برگها و میوهها را پایین میآورد و از ایجاد تنش حرارتی در گیاهان جلوگیری میکند.
استفاده از کائولین برای درخت پسته میتواند روشی مؤثر و اقتصادی باشد، به شرطی که به درستی اعمال شود. با این حال، لازم است که کشاورزان و مدیران باغ به تاثیرات زیست محیطی استفاده از کائولین، مانند ایجاد گرد و خاک و مشکلات تنفسی، توجه کنند.
تاثیر کائولین بر آفتاب سوختگی
کائولین میتواند بسیار موثر در جلوگیری از آفتابسوختگی یا خسارتهای حرارتی در میوهها و برگها باشد.
وقتی کائولین به صورت اسپری روی گیاهان اعمال میشود، یک پوشش سفید رنگ بر روی سطح گیاه ایجاد میکند.
این پوشش بازتابنده عمل میکند و بازتاب پرتوهای خورشید را افزایش میدهد، به این ترتیب دمای سطح گیاه را کاهش میدهد و از ایجاد آسیب حرارتی جلوگیری میکند.
از جمله کاربردهای مهم کائولین، میتوان به محافظت از میوههای حساس مثل سیب، گیلاس، پسته و انگور اشاره کرد.
این ماده میتواند به کاهش خسارتهای ناشی از آفتابسوختگی کمک کند و باعث حفظ کیفیت و ارزش بازاریابی محصولات کشاورزی شود.
با این حال، باید توجه داشت که استفاده از کائولین باید به درستی انجام شود تا از ایجاد مشکلات زیستمحیطی خودداری شود. همچنین برای به کارگیری بهینه از این روش، باید فاکتورهایی مثل دوز مصرف، زمان اسپری و شرایط آب و هوایی منطقه را در نظر گرفت.
دلایل دور شدن آفات توسط کائولین
- پوشش سفید و یکنواخت ایجاد شده بوسیله کائولین بر روی گیاهان، موجب گمراهی حشرات در شناسائی میزبان و در نتیجه جلوگیری از تخم گذاری و ایجاد خسارت میگردد .
- انعکاس نور از پوشش سفید گیاه، موجب سردرگمی و دور شدن برخی حشرات می گردد .
- چسبیدن پودر کائولین به پاهای حشراتی که بر روی گیاه فرود می آیند، آزار دهنده بوده و موجب گریختن آنان می شود .
- برخی حشرات قادر نیستند بر روی پوشش کائولین تعادل خود را حفظ کنند و ناچار به ترک گیاه می شوند .
- در مواردی شدت برخورد پودر کائولین به حشرات باعث زخمی شدن بدن آنها و در نتیجه مرگ تدریجی آنها میشود.
نحوه مصرف کائولین برای درخت پسته
استفاده از کائولین برای درخت پسته میتواند به دو منظور اصلی باشد: مبارزه با آفات و حفاظت از درختان پسته در برابر آسیبهای حرارتی و گرمازدگی.
این روش به عنوان یکی از روشهای ارگانیک و محیطزیستی کنترل آفات و محافظت از درختان بررسی شده است.
برای استفاده از کائولین، باید آن را با آب ترکیب کرده و به صورت اسپری روی درختان پسته پاشید. (میتوانید به کائولین 10% تا 20% گوگرد معدنی هم اضافه کنید.)
نسبت متداول کائولین به آب حدوداً دو به پنجاه است، یعنی برای هر 2 کیلوگرم کائولین، باید حدوداً 50 لیتر آب استفاده کنید. با این حال، این نسبت ممکن است بسته به شرایط خاص مزرعه و میزان شدت آفت یا تنش حرارتی تغییر کند.
برای به حداکثر رساندن اثربخشی کائولین، معمولاً توصیه میشود که آن را در اواخر بهار یا اوایل تابستان، وقتی که دما شروع به افزایش میکند و میوهها شروع به رشد میکنند، اسپری کنید.
کائولین باید به طور منظم و همهجانبه روی درختان پاشیده شود، تا تمام برگها، شاخهها و میوهها پوشیده شوند.
لطفاً توجه داشته باشید که در حالی که کائولین یک روش ارگانیک برای مدیریت آفات و تنش حرارتی است، اما باید با دقت و طبق دستورالعملهای مناسب استفاده شود تا از ایجاد مشکلات زیستمحیطی احتمالی جلوگیری شود. همچنین، قبل از استفاده از این روش، بهتر است با متخصصان محلی یا مشاورین کشاورزی مشورت کنید.
مشاهده تمامی محصولات فروشگاهنکات مهم پاشیدن کائولین
- بهترین زمان پاشیدن کائولین 2 ساعت به غروب آفتاب میباشد.
- از نبود تخم حشرات بر روی برگها اطمینان حاصل کنید می توانید به ترکیب سیلیکات-سورفکتانت مقداری سم تخم کش هم اضافه کنید.
- حتما هنگام پاشیدن کائولین از ماسک استفاده کنید ذرات معلق کائولین برای تنفس خطرناک هستند.
روش دیگر پاشیدن کائولین بدون استفاده از دستگاه
- پودر کائولین باید به میزان ۴۰ تا ۵۰ کیلوگرم در هر ۱۰۰۰ لیتر آب ( ۵۰ گرم در هر لیتر آب)، کاملا مخلوط و معلق شود.
- سپس بوسیله سم پاش مجهز به میکسر و همزن، بر روی گیاهان مورد نظر پاشیده شود، به گونهای که اندام هوایی گیاه بطور کامل پوشش داده شوند و پس از تبخیر آب،گیاه کاملا سفید به نظر برسد . دقت داشته باشید سرلانس بایستی به پودری تنظیم نشود تا کائولین خروجی آن را نگیرد همچنین جهت جلوگیری از خراب شدن موتور پمپ دور آن از فیلتر با مش بسیار ریز استفاده کنید.
- برای پوشش و چسبندگی بهتر محلول، به ویژه بر روی درختان با برگ های لغزنده و چرب مانند پسته، مرکبات، انار و انگور به میزان ۱ لیتر در هزار لیتر آب ( ۱ سی سی در هر لیتر آب) صابون محلولپاشی یا سورفکتانت به دوغاب کائولین اضافه گردد.
- در مزارع باید نازلها روز بوم سمپاش با زاویه ۴۵ تا ۶۰ درجه تنظیم شوند، در این صورت امکان نفوذ کامل محلول کائولین فراوری شده در قسمت های مختلف گیاه فراهم می گردد.
نکته: سمپاشی در این حالت حتما در ساعات گرم روز حدود ساعت ۱۰ تا ۱۲ ظهر انجام شود، تا به سرعت محلول مورد نظر روی برگ خشک شود.
زمان استفاده از کائولین برای درخت پسته
زمان ایدهآل برای استفاده به فصل و هدف از استفاده از آن بستگی دارد. اما در حالت کلی:
- برای کنترل آفات: کائولین میتواند در هر زمانی از سال که حشرات آفت مشاهده شوند، استفاده شود. اما اغلب، اسپری کائولین در اواخر بهار یا اوایل تابستان وقتی که حشرات شروع به فعالیت میکنند، بیشترین اثر را دارد.
- برای حفاظت از گرمازدگی: اسپری کائولین باید در دورانی که دماهای بالا مشاهده میشود انجام شود. این معمولاً در اوایل تا میانه تابستان رخ میدهد، اما بسته به شرایط آب و هوایی منطقه ممکن است متفاوت باشد.
کلام نهایی
کائولین فرآوری شده را میتوان با اغلب حشره کشها، قارچ کشها و کنه کشها مخلوط نمود و هم زمان مصرف کردولی توصیه می شود قبل از هر اختلاطی نسبت به آزمایش سازگاری آنها در مقدار کم اقدام نمائید.
از مصرف هر ترکیبی که موجب رسوب کردن محلول پودر کائولین فراوری شده گردد و در پوشش یکنواخت آن روی گیاه مشکل ایجاد نماید خودداری شود. پس از خاتمه عملیات محلول پاشی کائولین فراوری شده حتما کل سیستم سمپاش را با آب کافی شستشو نمائید.
به پایان مقاله استفاده از کائولین برای درخت پسته رسیدیم؛ امیدواریم که برای شما مفید بوده باشد.