هندوانه یک میوه محبوب همراه با تاریخچه و نحوه کاشت و پرورش بذر آن

هندوانه یک میوه محبوب همراه با تاریخچه و نحوه کاشت و پرورش بذر آن

امروزه سالانه 100 میلیون تن هندوانه در سراسر جهان تولید می‌شود و به عنوان یک میوه آب‌دار و پرطرفدار در سراسر جهان مصرف می‌شود. از هندوانه می‌توان هم به عنوان یک میوه و هم به عنوان یک دارو استفاده کرد.

هندوانه خواص درمانی فوق العاده‌ای دارد مانند درمان گرمازدگی. این میوه شیرین یک آنتی بیوتیک طبیعی قوی نیز محسوب می‌شود و حتی پوست آن هم خواص و کاربرد‌های فراوانی دارد.

و حتی در آشپزی هم کاربرد فراوانی دارد از جمله نوشیدنی این میوه شیرین و در دیگر نوشیدنی های ترکیبی و دسر‌ها می‌توان استفاده کرد. به خصوص دسر‌ها و نوشیدنی  این میوه به خاطر خوش رنگ بودن مورد علاقه کودکان است.

تارخچه 5000 ساله هندوانه از زمان باستان

هندوانه یک میوه فرعونی باستانی است.

مردم هزاران سال است که هندوانه می‌خورند. ما این حقیقت را می‌دانیم زیرا باستان شناسان دانه‌های آن را به همراه بقایای میوه‌های دیگر در یک شهرک 5000 ساله در لیبی پیدا کردند.

دانه‌ها و نقاشی‌های این میوه نیز در مقبره‌های مصری که بیش از 4000 سال پیش ساخته شده‌اند، کشف شده است و به ویژه یکی از برجسته‌ترین نقاشی‌های مقبره است. هندوانه‌های اولیه، هندوانه‌های وحشی بودند.

یک سوالی که برای ما پیش می‌آید این است که چرا مصری‌ها در ابتدا پرورش هندوانه وحشی را آغاز کردند؟ این میوه سخت با طعم تلخ یا ملایم بوده و میوه اشتها آوری نبوده است. با این حال، ممکن است کسی در جایی گفته: “سلام، بیایید این میوه را پرورش دهیم!”

 

استفاده و کاربرد هندوانه در باستان چگونه بود؟

به گفته مجله پاریس در قدیم از هندوانه به عنوان منبع آب استفاده می‌کردند. بر خلاف میوه‌های دیگر، این میوه اگر در یک منطقه سایه دار و خنک نگهداری شود، می تواند هفته‌ها یا حتی ماه‌ها برای خوردن باقی بماند. خبرنگار نشنال جئوگرافیک که در سال 1924 از سودان دیدن کرد، دید که هندوانه‌ها در فصل خشک جمع آوری و ذخیره می‌شوند و برای آب گرفتن آنها را می‌کوبند یا فشار می‌دهند.

مجله پاریس معتقد است مصری‌ها به همین دلیل به سمت این میوه کشیده شده‌اند و همچنین می افزاید، به همین دلیل است که ما بقایای آن را در مقبره‌های فرعون‌ها می‌یابیم، “این فرعونان مصری، هنگام مرگ، سفر طولانی در پیش داشتند، بنابراین به منبع آب نیاز داشتند و آن منبع آب چه خواهد بود؟”

 

مجله پاریس گزارش می‌دهد: هنگامی که مصری‌ها پرورش هندوانه را آغاز کردند، اولین ویژگی که آنها در صدد تغییر آن بودند طعم و مزه آن بود. فقط یک ژن غالب مسئول طعم تلخ بود، بنابراین تغییر این ژن در هندوانه ها نسبتاً آسان بود.

پس از آن، پرورش دهندگان این میوه شروع به پرورش انتخابی برای سایر ویژگی‌ها کردند. نقاشی روی قبرها، هندوانه مستطیلی که روی یک بشقاب غذا قرار گرفته نشان می‌دهد که سرنخ نحوه تغییر آن را آشکار می‌کند. از آنجا که به صورت تازه سرو می‌شد، باید آنقدر نرم باشد که بتوان بریده شود و خورده شود و گوشت سخت آن که نیاز به کوبیدن برای مصرف بود، از بین رفته است، اما در حالی که هندوانه دیگر سخت و تلخ نبود ولی هنوز به شکل الان خود به عنوان هندوانه شیرین و نرم که امروز از آن لذت می‌بریم، نرسیده بود.

نحوه ی گسترش هندوانه در طول تاریخ چگونه بوده است؟

2000 سال قبل از میلاد، مسیر تاریخی هندوانه را باید از کتاب های پزشکی، سفرنامه ها، دستور العمل‌ها و متون مذهبی دنبال کرد. مجله پاریس با مطالعه و مقایسه توصیفات از منابع متعدد، توانست نام‌های باستانی هندوانه را پیدا کرده و کاربردهای فراوان آن را بدست آورد.

نوشته‌های مربوط به 400 تا 500 سال قبل از میلاد نشان می‌دهد که هندوانه از شمال شرقی آفریقا به کشورهای مدیترانه‌ای گسترش یافته است. مجله پاریس احتمال می‌دهد که علاوه بر تجارت و مبادله این میوه، هندوانه نقش منحصر به فردی به عنوان نوشیدنی طبیعی به منظور  آب شیرین در سفرهای طولانی داشته است.

نام یونانی باستان برای هندوانه pepon بود. پزشکان، از جمله بقراط و دیوسکورید، بسیاری از خواص درمانی آن را ستودند. این دارو به عنوان دیورتیک و به عنوان راهی برای درمان گرمازدگی کودکان با قرار دادن پوست سرد و مرطوب آن روی سر تجویز می‌شد.

طعم شیرین و رنگین کمانی هندوانه

توصیفات مربوط به آن دوران، هندوانه‌های رسیده را دارای رنگ داخلی زرد توصیف می‌کند. به همین ترتیب، یک موزاییک متعلق به دوران بیزانس در فلسطین اشغالی، از حدود 425 بعد از میلاد، تصویر هندوانه‌ای بریده شده با گوشت زرد و نارنجی را به تصویر می‌کشد.

 

 

در سال‌های بعد، این میوه رنگ قرمز امروزی را به خود گرفت. این به این دلیل است که ژن رنگ قرمز با ژنی که میزان قند را تعیین می‌کند جفت می‌شود. از آنجا که هندوانه‌ها شیرین‌تر می‌شوند، رنگ داخلی آنها به تدریج تغییر می‌کند.

اولین طرح های رنگی هندوانه با گوشت قرمز و شیرین در اروپا را می‌توان در نسخه خطی قرون وسطایی به نام Tacuinum Sanitatis یافت. اشراف ایتالیایی در قرن چهاردهم نسخه‌هایی از این متن را به تصویر کشیدند که راهنمای زندگی سالم بر اساس نسخه خطی عربی قرن یازدهم بود.

Tacuinum Sanitatis غنی از تصاویر باغبانی است. برخی از تصویرها هندوانه را با شکل راه راه باریک سبز رنگ نشان می‌دهد که آن را به فروش می‌رساندند و رنگ قرمز داخلی آن نمایان بود. سرانجام، میوه‌ای مناسب برای فرشتگان محسوب می‌شود.(به اعتقاد مصریان قدیم بعد از مرگ، فرشته‌هایی که همراه فرعون‌ها بودند از غذایی که آنها با خود می‌بردند، استفاده می‌کردند).

 

نحوه پرورش بذر هندوانه چگونه است؟

پرورش هندوانه به نور خورشید کافی، آب، فضا و مواد مغذی زیادی نیاز دارد.

آنها مانند همه گیاهان خانواده Cucurbita (به عنوان مثال کدو سبز، کدو، کدو تنبل، خیار …) مثل تاک حریص و سرگردان هستند. (به هر سو راحت می‌روند و رشد می‌کنند).

پرورش این میوه خوش رنگ کار چندان دشواری نیست اما چون بسیار پرکار است من این میوه را گیاه خوبی برای باغبانان مبتدی نمی‌دانم. (اگر در منطقه‌ای آب و هوای عالی و خاک مغذی زندگی می‌کنید، می‌توانید این میوه پر آب را پرورش دهید.)

من همچنین این میوه را گیاه مناسبی برای باغبانانی که دارای فضای محدود، آب یا خاک معمولی هستند نمی دانم.

شما باید وقت زیادی برای پرورش آن بگذارید و آنچه بدست می آورید از نظر غذایی غنی نیست.

سوالات زیادی در مورد پرورش هندوانه وجود دارد چون بسیار میوه‌ی محبوبی ست.

 

نحوه پرورش هندوانه چگونه است؟

کجا و چه زمانی می‌توانید هندوانه را پرورش دهید؟

در مناطق گرمسیری واقعی، فصل خشک بهترین فصل رشد هندوانه است.

هندوانه‌ها با گرمای شدید یا شرایط مرطوب و فصل تابستان  به خوبی کنار نمی‌آیند. بیماری‌های قارچی و حشرات آنها را در مدت زمان کوتاهی از بین می‌برد.

اگر در آب و هوای سرد‌تر زندگی می‌کنید، تابستان زمان مناسبی برای پرورش هندوانه است.

 

شما برای رشد و رسیدن هندوانه به حداقل سه ماه آب و هوای گرم و آفتابی کامل نیاز دارید. در این مدت، حداکثر دمای متوسط ​​روزانه باید در حدود 20-25 درجه سانتیگراد یا 70-80 درجه فارنهایت باشد. (هر چه گرم‌تر باشد بهتر است).

انواع مختلف هندوانه وجود دارد، بنابراین اگر در انتهای فصل کاشت بذر هندوانه قرار دارید، به دنبال انواع زودرس‌تری از آن باشید.

این میوه را باید در آفتاب کامل پرورش دهید. شما همچنین به مقدار زیادی آب و مواد مغذی (خاک بسیار غنی) نیاز دارید.

و شما به فضا زیادی احتیاج دارید. همانطور که گفتم، یک تاک متلاطم ست. آنها دوست دارند سرگردان شوند و همه چیز را در اطراف خود را اشغال می‌کند.

 

 

 

پرورش بذر هندوانه چگونه است؟

هندوانه هم از بذر تولید می‌شود. ممکن است وسوسه شوید از بذر هندوانه که خریده‌اید استفاده کنید، اما وقت خود را تلف نکنید و می‌توانید از بذر های اصلاح شده استفاده کنید که تضمین شده است.

شما در نهایت آنچه را که پرورش می‌دهید هندوانه خوک است (یک نوع هندوانه که فقط برای تغذیه خوک‌ها خوب است).

بذر خود را خریداری کنید و در صورت امکان یک ترکه گرده افشانی شده باز نیز خریداری کنید. زیرا در این صورت می توانید بذر خود را در سال آینده استفاده کنید. پرورش نوع گرده افشانی شده باز، نیز سخت‌تر هستند.

شما می‌توانید انواع بسیار جالب‌تری را در میان ترکه‌های هندوانه پیدا کنید تا آنچه که در مجموعه استاندارد هیبریدها در مراکز باغبانی پیدا کنید.

بذرهای خود را در زمین بکارید، درست همان جایی که قرار است رشد کنند. دمای خاک باید حداقل 18 درجه سانتی گراد  برای جوانه زنی بذر هندوانه باشد.

اگر فصل رشد بسیار کوتاهی دارید، بذر هندوانه خود را در گلدان یا پانچ شروع نکنید. از نهالستان نهال هندوانه نخرید.

بذر این میوه به راحتی و به سرعت، در عرض چند روز جوانه می زند. گیاهان هندوانه خیلی زود از مرحله نهال فراتر می روند و پیوند را دوست ندارد. ممکن است  انتظار داشته باشید هنگامی که نهال را پیوند می‌زنید نهال شما زودتر رشد کند و زمان کمتری برای پرورش و باروری احتیاج دارد ولی اینگونه نیست و در نهایت گیاه ضعیف تری خواهید داشت.

تپه‌ای کردن خاک چه مزیت‌هایی می‌تواند داشته باشد؟

از این کار اضافی پرهیز کنید و دانه‌های خود را در زمین بکارید، در عمق حدود دو سانتی متر یا یک اینچ.

هندوانه به خاک‌های عمیق، غنی و شکننده نیاز دارند. تپه‌ای کردن خاک به پرورش هندوانه کمک می کند.

تپه‌ها یا خط الراس بدون زهکشی تخلیه می‌شود. اگر خاک رسی سنگینی دارید، حتما بستر را بالا بیاورید.

یک تپه از خاک خوب با مقدار زیادی کمپوست در آن برای پرورش هندوانه کافی ست. هنگامی که از کمپوست استفاده کردیم برای استفاده از باقی مانده آن ( استفاده بهینه از کمپوست) بذر هندوانه را در آن می‌کاریم ( هر چه باقی مانده باشد).

مراحل و نکات کاشت بذر هندوانه

اگر دوست دارید هندوانه را در ردیف‌های مرتب پرورش دهید، یا اگر می‌خواهید درسطح وسیعی کشت انجام دهید، مانند پرورش دهندگان تجاری، هندوانه را روی تپه‌های خاک پرورش دهید.

  • فاصله ردیف‌ها باید حدود 2 متر و گیاهان 30 سانتی متر از هم فاصله داشته باشند.
  • دو برابر آنچه می‌خواهید برداشت کنید، بذر بکارید.
  • نهال‌های قوی تر را نگه دارید و نهال‌های ضعیف تر را بردارید.
  • بهتر است هندوانه را بصورت توده‌ای روی تپه، در چندین مکان مختلف در باغ پرورش دهید. اگر در چند تپه با هم می‌خواهید پرورش هندوانه را انجام دهید، آنها را در فاصله 2 متر از یکدیگر نگه دارید.
  •  مخلوط کردن خاک با کمپوست به جلوگیری از آفات و بیماری‌ها کمک می‌کند.
  • سطح تپه باید حدود یک متر مربع و 30 سانت ارتفاع داشته باشد.
  •  حدود ده دانه در هر ردیف بکارید، در سه گروه سه تا چهار دانه‌ای. فاصله بین گروه‌ها حدود 30 سانتی متر باید باشد.
  • پس از چند هفته می‌توانید ببینید کدام نهال هندوانه قوی‌تر رشد می کند و نهال ضعیف‌تر را جدا می‌کنید و در هر گروه فقط یک نهال باقی می‌ماند.
  • نهال‌های ضعیف را نکنید، آنها را قطع کنید، با کندن نهال شما ریشه نهال‌های دیگر را برهم می‌زنید.

 

پرورش هندوانه روی داربست

 

شما به یک داربست محکم نیاز دارید، باید شاخ و برگ رونده هندوانه‌ها به سمت میله های داربست هدایت کنید، زیرا آنها صعودی نیستند و خود به خود به سمت بالا نمی‌روند، و شما باید مرتب به آن سرکشی کنید تا گیاه به خوبی از میله های داربست بالا برود و کل آن را بگیرد. این روش بسیار جالب است اگر گیاه هندوانه شما به خوبی بالا برود در اخر یک اتاق سبز با هندوانه های کوچو دارید.

کار زمان‌بری است ولی با پشتکار و مراقبت می‌توانید آن را پرورش دهید.

 

 

پرورش گیاهان هندوانه چگونه است ؟

حلزون‌ها خرده های نهال، مالچ و هندوانه را دوست دارند. بنابراین منتظر بمانید تا هندوانه‌ها آسیب پذیرترین مرحله را پشت سر بگذارند، جایی که یک حلزون می‌تواند آنها را در عرض چند دقیقه از بین ببرد. سپس منطقه را به خوبی مالچ پاشی کنید.

هندوانه‌ها دارای ریشه های بسیار کم عمق هستند و به رطوبت زیادی احتیاج دارند. خاک هرگز نباید خشک شود و مالچ در این امر کمک زیادی می کند.

مالچ همچنین علف‌های هرز را کاهش می‌دهد. وجین می‌تواند ریشه های کم عمق را مختل کند، بنابراین بهتر است از ابتدا اجازه ندهید علف‌های هرز رشد کنند.

 

هندوانه‌ها گیاهان بسیار حریصی هستند. اگر مالچ شما چیزی شبیه کودهای معمولی یا کودهای حیوانی باشد، بهتر است. مانند همه خیارها، هندوانه‌ها می‌توانند کودها و کمپوست نسبتاً خام را دریافت کنند.

در غیر این صورت، هندوانه خود را به طور مرتب با چیزی مانند کود مرغ  یا کود ارگانیک دیگر تغذیه کنید. در حالت ایده آل، باید از کودهای دارای نیتروژن بالا در مراحل اولیه استفاده کنید، اما  سپس نیتروژن را کاهش داده و پس از گلدهی و میوه، مقدار زیادی پتاسیم به آنها بدهید.

وقتی تاک‌ها حدود دو متر طول دارند، نوک آنها را بیرون بیاورید اینکار شاخه سازی را تشویق می‌کند و اینکار به رشد آنها کمک می کند.

وقتی تاک هندوانه شما بزرگتر می‌شود، سعی می‌کند فضای بیشتری را اشغال کند. اگر آنها شروع به اشغال کردن چیزهای دیگر کردند، می توانید نوک شاخه های تاک را با ملایمت به ناحیه خودشان هدایت کنید تا به گیاهان دیگر آسیب نرساند، بنابراین آنها در جهت درست رشد می‌کنند.

 

چگونگی گلدهی و میوه دهی هندوانه

هندوانه‌ها روی یک گل تاک نر و ماده رشد می‌کنند.

گل‌های نر کوچک‌تر ابتدا ظاهر می‌شوند. گل‌های ماده بزرگتر هستند و در حال حاضر می‌توانید هندوانه کوچکی را مشاهده کنید که در قاعده گل شروع به شکل گیری می‌کند.

اگر گل‌های ماده را نمی‌بینید می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد: هوا خیلی گرم یا خیلی سرد، آب کافی، مواد مغذی کافی مناسب نیست و … به هر حال، این بدان معناست که گیاه هندوانه خوشحال نیست.

اگر گیاه گل‌های ماده تولید کند اما میوه کوچکی که در قاعده آن قرار دارد منقبض شود و بمیرد، گل‌ها گرده افشانی نمی‌شوند.

گل هندوانه، گرده افشانی حشرات است. اگر فکر می‌کنید حشرات کار خود را  به خوبی انجام نمی‌دهند، می توانید خودتان آن را انجام دهید ( فقط برای اطمینان).

گرده افشانی دستی بهتر است صبح زود انجام شود. چند گل نر بردارید و گلبرگ‌های گل را جدا کنید. سپس پرچم گرده دار را به آرامی در مرکز گل ماده تکان دهید، بنابراین گرده به آسانی به آن می‌چسبد.

چند گل ماده اول، در هر شاخه بهترین میوه را به شما می‌دهد.برای بزرگ شدن هرچه بیشتر آنها می‌توانید نوک شاخه را بعد از اینکه چند میوه به هم رسیدند (یعنی شروع به متورم شدن کردن) بچسبانید.این کار خیلی واجب و ضروری نیست و می‌توانید آنرا انجام ندهید.

 

چگونگی و زمان برداشت هندوانه

بسیاری از کشاورزان معتقداند، هندوانه رسیده یک هنر است. و با تمرین در آن می‌توانید به مرور هندوانه‌های رسیده بهتری پرورش دهید.

اولین علامتی که باید به دنبال آن باشید، تاندون فرفری در ساقه است. هنگامی که تاندون کاملا خشک شد، به احتمال زیاد هندوانه شما رسیده و قابل خوردن باشد.

علامت دیگر، یک تکه رنگ روشن در پایین میوه است. در ابتدا سبز رنگ است، اما با رسیدن میوه رنگ سبز از بین می‌رود و تقریبا زرد می‌شود. به طور کلی پوست کدرتر و سفت‌تر می‌شود.

اما رایج ترین روش برای تشخیص رسیده بودن این میوه خوش رنگ، صدا است. با انگشتان دست آنها را بکوبید، باید صدای توخالی و تپ تپ به گوش برسد و این یعنی هندوانه رسیده است. هندوانه‌های نارس دارای صدای بلندتری هستند. تعداد زیادی از آنها را مقایسه کرده تا بتوانید تفاوت را تشخیص دهید. سرانجام شما  به راحتی می‌توانید هندوانه رسیده را تشخیص داده و انتخاب کنید.

تنها راهی که می توانید در این کار موفق باشید (تشخیص رسیده بودن هندوانه از روی صدا)، رشد و برداشت مقدار زیادی هندوانه است!

آفات و مشکلات هنگام پرورش هندوانه

بزرگترین آفات هندوانه سوسک برگ خوار هست (آنها همچنین به گل‌ها آسیب می‌رسانند) مانند سوسک‎‌‌های خیار (خالدار و راه راه)، سوسک‌های کدو تنبل ( بدون خال)، هرطور که می‌خواهید آنها را بنامید.

این موجودات به رنگ نارنجی یا قرمز و … هستند.

همه آنها شبیه به هم هستند و همه یک کار را انجام می‌دهند: آنها گیاهان هندوانه شما خرد و نابود می‌کنند.

با این حال، اگر آنها به یک مشکل واقعی تبدیل شوند، عمدتاً نشانه این است که هندوانه شما تحت فشار است.

یک هندوانه سالم در محیطی متعادل و در خاک مناسب نباید سوسک‌های زیادی را جذب کند. همچنین، یک هندوانه باید آنقدر سریع رشد کند که با چند سوسک کنار بیاید.

به عبارت دیگر، شما باید زمان بیشتری را صرف نگرانی در مورد تأمین نور خورشید، آب و مواد مغذی مناسب گیاهان خود کنید تا نگران سوسک‌ها باشید.

 

 

 آفت کپک زدن در هندوانه‌ها

مشکل اصلی دیگر در رشد هندوانه، کپک زدن است.

قارچی که باعث می‌شود برگ‌ها با پودر سفید پوشانده شوند. قارچ در شرایط مرطوب رشد می‌کند.

بهترین کاری که می‌توانید برای جلوگیری از کپک زدن انجام دهید این است که از خیس شدن برگ‌ها خودداری کنید. اگر نمی‌توانید از آبیاری سربار جلوگیری کنید، اول صبح این کار را انجام دهید تا برگ‌ها به سرعت خشک شوند.

هرگز عصر برگ‌ها را خیس نکنید.

در مناطق گرمسیری، پس از شروع فصل مرطوب، احتمالاً نمی‌توانید سوسک یا کپک را کنترل کنید. و به هر حال ارزشش را ندارد چون گرمای طاقت فرسا و رطوبت هوا شرایط مناسبی برای پرورش این میوه شیرین نیست. میوه دیگری که رطوبت را دوست دارد پرورش دهید و منتظر باشید تا فصل خشک بعدی که بتوانید دوباره هندوانه را پرورش دهد.

 

 

 جهت دریافت مشاوره و راهنمایی با کارشناسان ما تماس حاصل نمایید:

پشتیبانی : 03434243000 | مهندس علوی : 09916924189 

 

 

مشاهده تمامی محصولات فروشگاه

 

اینستاگرام
تلگرام
آپارات
ایتا
روبیکا