آیا می دانید چه عواملی در خندان شدن پسته نقش دارند؟
پوسته استخوانی پسته که به اصطلاح Shell نامیده می شود، در اواخر مرداد ماه شروع به ترک خوردن می کند، این ترک خوردن از نوک پسته شروع شده و کم کم از یک سمت یا هر دو سمت ادامه پیدا می کند در صورتی که این شکاف دو طرفه و کامل باشد به اصطلاح میگوییم پسته خندان است.
خندان شدن پسته به وسیله بزرگ شدن مغز در درون آن نیست و این تصوری اشتباه است که متاسفانه رایج شده است، بر اساس تحقیقات دکتر حکم آبادی در سالی که میزان بار درخت بیشتر است درصد پسته خندان کاهش می یابد و در سالی که میزان بار کم است درصد پسته خندان افزایش می یابد.
از جمله عوامل متعددی که باعث خندان شدن و عدم خندان شدن پسته می شود موارد زیر هستند.
1.نوع پایه موثر در خندانی پسته
متاسفانه تحقیق خاصی بر روی نوع پایه و ارتباط آن با خندانی صورت نگرفته است، تحقیقات پراکنده نشان می دهد که کمترین درصد خندانی بر روی پایه اهلی بوده است و بیشترین درصد خندانی بر روی پایه بنه و سرخس.
2.درصد خندانی در نوع رقم
درصد خندان در نوع رقم ها نیز متفاوت است با توجه به شرایط و تحقیقات غیر رسمی برآورد میشود بیشترین درصد خندانی مربوط به رقمهای اکبری و فندقی است و در این میان رقم کله قوچی بیشترین درصد ناخندانی را دارد، در عین حال این قاعده به هیچ وجه کلی نیست و نمی توان بر این اساس تصمیم گرفت.
3.گرده افشانی و نوع آن موثر در خندانی
بر اساس تحقیقات دکتر حکم آبادی گرده های گل نر نژاد پیترز (Peters) و آسک (Ask) عملا پسته خندان بیشتری نسبت به گرده نر آتلانتیکا تولید کرده است، همچنین گرده ارقام سلطانی و احمد آقایی باعث افزایش درصد خندانی می شوند. بنابراین یکی از گزینه های قابل اعتماد برای افزایش درصد خندانی استفاده از پایه های نر این نژادها می باشد.
4.تاثیر زمان برداشت در کاهش دهن بستی
زمان برداشت در کاهش درصد دهن بست بسیار تاثیر گذار است. هرچه زمان برداشت را به عقب بیندازیم میزان خندانی افزایش خواهد یافت در این میان اگر امکانش باشد می توانیم برداشت را در چند مرحله و با تکاندن درخت انجام دهیم.
با عمل تکاندن میوه های کاملا رسیده و خندان به راحتی از خوشه جدا شده و میوه های نارس همچنان روی خوشه باقی می مانند و هم وزن بیشتری می گیرند و هم خندان می شوند. اما متاسفانه به خاطر نوع باغداری ناامنی و مسائل دیگر تقریبا در هیچ جای ایران نمی توان باغی را مشاهده کرد که محصول پسته اش را در چند مرحله برداشت می کند.
5.آبیاری کافی و مناسب در ماه های خاص
آبیاری در ماه های اردیبهشت و خرداد به شدت روی خندان شدن پسته تاثیر می گذارد همچنین آبیاری در نزدیکی برداشت از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است، البته موارد دیگری مثل کیفیت آب شوری و اسیدیته آب نیز در این مورد تاثیر گذار هستند.
6.تامین عناصر میکرو و ماکرو
تامین به موقع عناصر پر مصرف و کم مصرف روی عملکرد درخت و خندانی تاثیر مستقیم دارد، تجربه نشان داده است. یک تغذیه مناسب به وسیله محلول پاشی با ترکیباتی حاوی بر، پتاس، فسفر، اسید آمینه می تواند درصد خندانی را به شدت افزایش دهد بنابراین لازم است یک برنامه تغذیه ای مناسب در طول فصل زیر نظر کارشناس داشته باشید.
7.هرس زمستانه موثر و کاربردی
ظاهرا هرس زمستانی ربط زیادی به درصد خندانی ندارد. اما هرس زمستانه می تواند باعث کاهش برخی آفات مثل سوسک سرشاخه خوار یا پروانه شود. همچنین باعث افزایش قدرت درخت هنگام بیدار شدن از خواب و افزایش رشد رویشی درخت می شود.
برخی از آزمایشات نشان داده است در صورتی که در زمستان بخشی از گره های زایشی توسط هرس کردن صحیح و اصولی حذف شوند سایر گره های زایشی با قدرت بیشتری باز شده و خوشه ای پرتر و محصولی با کیفت تر تولید می کنند این عمل نوعی تنک کردن است که از دیر باز در تمامی مناطق کشاورزی جهان رایج بوده است.
8.تنک کردن چه تاثیری در خندانی دارد؟
تنک کردن یعنی حذف تعدادی از میوه های روی درخت برای افزایش سایز و کیفیت سایر میوه ها که در بسیاری از کشورا به شکل حرفه ای انجام می شود، برای تنک کردن بسیاری از شرکتهای تولید کننده کود و سم محلولهای خاص جهت تنک شدن طراحی کرده اند.
9.برداشت به موقع و نگهداری پسته
در داخل و روی پسته رطوبت وجود دارد. پس از برداشت و قطع ارتباط شیره گیاهی با میوه این رطوبت کم کم از بین می رود در صورتی که این رطوبت با سرعت زیادی کم بشود پوسته چروک خورده و ترک بر می دارد و باعث افزایش خندانی پسته خواهد شد.
10.عارضه زود خندانی چگونه اتفاق می افتد؟
اگر پسته روی درخت خیلی زود خندان شود نباید خوشحال باشیم! این یک عارضه است که در آن پوست سبز روی پسته و پوست استخوانی همزمان شکاف برداشته و در نتیجه مغز پسته قبل از رسیدن در معرض هوای آزاد قرار گرفته و خراب می شود.
دقت داشته باشید که در حالت عادی پسته داخل غلاف سبز روی آن خندان شده و پوسته بیرونی پسته شکافته نمی شود.
این عارضه باعث افزایش افلاتوکسین موجود در مغز هم می شود. یک مشکل دیگر این است که پسته های زود خندان می توانند عاملی جهت جذب برخی آفات به باغ و محل مناسبی برای رشد بیماری های قارچی باشند، درصد زود خندانی در ارقام مختلف متفاوت است تحقیقات نشان داده است که ارقام قزوینی و شاه پسند و اوحدی عارضه زود خندانی ندارند اما ارقام اکبری، احمد آقایی و کله قوچی دچار این عارضه می شوند.
مشاهده تمامی محصولات فروشگاه